Ipak ugovorene olakšice: Bez rominga za Srbiju, evo koliko će koštati poziv po minutu

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2018, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipak ugovorene olakšice: Bez rominga za Srbiju, evo koliko će koštati poziv po minutu

Jeftinije tarife i pre ulaska u EU

Zvanične informacije kažu da je ukidanje rominga izvesno, ali ne toliko skoro kako smo očekivali. Međutim, kako se saznaje na marginama samita u Sofiji koji je održan prethodne nedelje, do naših građana bi mogle da dođu dobre vesti.

Pročitajte i:

- Najavljeno je da bi liberalizacija rominga trebalo da se dogodi u narednim mesecima. Očekuje se da bi cena već za šest meseci mogla biti 76 centi po minutu - >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rečeno je na jednom od sastanaka samita iza zatvorenih vrata.

Kako se još saznaje, Evropska komisija bi vršila monitoring nad primenom u prve dve godine. Na taj način vršio bi se pritisak na operatere da primenjuju tu cenu, budući da će oni pokušati da prolongiraju primenu nove tarife dokle god budu mogli.

Ovo bi bio početak liberalizacije rominga između Srbije i EU, a cene će se kasnije kretati isključivo u skladu sa tržištem.

To bi bio veliki uspeh, zato što bi naši građani i pre ulaska Srbije u EU uživali u pogodnostima koje imaju građani njenih zemalja.

U kabinetu predsednice Vlade rečeno je da bi ovo bio idealan scenario i da nadležne institucije rade na tome da se izbore da naši građani što pre dobiju jeftinije usluge rominga.

Srbija je pre tri godine potpisala sa BiH, Crnom Gorom i Makedonijom sporazum o snižavanju cena, a sada EU želi da se to odnosi na ceo region Zapadnog Balkana. Druga stavka se tiče ukidanja rominga za Zapadni Balkan kada naši građani putuju u zemlje EU.

- Ja sam govorio da je zemljama EU trebalo 10 godina da se dogovore sa telekomunikacionim operaterima o ukidanju rominga u zemljama Unije, a zamislite sad da ta direktiva treba da važi za zemlje koje su u postupku pristupanja - istakao je Ljajić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.