Investicioni plan EU za Zapadni Balkan: Prvi projekti početkom 2022.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2021, 16:33

Investicioni plan EU za Zapadni Balkan: Prvi projekti početkom 2022.

Evropski Investicioni paket za Zapadni Balkan mobilisaće oko 30 milijardi evra u grantovima i zajmovima, a prvi projekti koji će se finansirati iz ovih paketa biće odobreni početkom 2022. godine, navode u Evropskoj komisiji.

U Briselu navode da će se u narednih sedam godina Investicioni paket za Zapadni Balkan, kao deo EU strategije Globalnog puta, fokusirati na projekte koje su predložili zapadnobalkanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << partneri, a koji će imati "ključnu transformacionu ulogu i uticaj na približavanje Zapadnog Balkana EU kroz povezivanja unutar regiona i regiona sa EU".

"Plan uključuje transportno povezivanje železnicom i putevima kako bi se povezali svi glavni gardovi regiona međusobno i sa EU. Već smo dobili veliki broj predloga projekta koji pokrivaju sve znnačajne koridore, počev od Koridora 5 u BiH, Koridora 10 u Srbiji, Koridora 8 u Severnoj Makedoniji, ali i puteve 2 i 7 u Albaniji i Crnoj Gori, odnosno na Kosovu"!, izjavila je portparolka EK, Ana Pisonero.

Do kraja 2021. godine očekuje se da će se u EU doneti i prve odluke o finansiranju projekata iz ovog paketa, što će omogućiti njihovo zvanično održavanje u 2022. godini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.