Investicija od 3,2 milijarde evra: Evropska unija razvija električne baterije

Izvor: B92, 09.Dec.2019, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investicija od 3,2 milijarde evra: Evropska unija razvija električne baterije

Brisel -- Evropska komisija odlučila je danas da sedam zemalja članica mogu da daju javnu pomoć od 3,2 milijarde evra za razvoj sektora električnih baterija u EU.

Ovih sedam zemalja uključuje Nemačku i Francusku, a novac se isplaćuje preko konzorcijuma od 17 firmi.

Investicija u kojoj učestvuju Nemačka, Francuska, Italija, Poljska, Belgija, Švedska i Finska, trebalo bi da omogući mobilisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodatnih pet milijardi evra privatnih investicija, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Evropska unija smatra da su te subvencije u skladu sa propisima Unije oko državne pomoći.

Taj važan projekat od zajedničkog evropskog interesa obuhvatiće 17 direktnih učesnika kao što je proizvođač automobila BMV, hemijska kompanija BASF i belgijska firma Solvaj, ali takođe i srednje i male kompanije, od kojih su neke prisutne u više država članica.

Te firme će tesno sarađivati jedna sa drugom, i sa više od 70 spoljnih partnera, kao što su mala i srednja preduzeća i javna tela za istraživanje iz cele Evrope, navodi se u saopštenju.

Cilj je da se razviju litijumsko-jonske baterije sa dužim vekom trajanja, koje se brže ponovo pune i koje su sigurnije i bolje za životnu okolinu od onih koje se trenutno koriste.

Komisija je odobrila Nemačkoj da investira do 1,25 milijardi evra, zatim dolazi Francuska kojoj je odobreno 960 miliona evra.

Na rećem i četvrtom mestu su Italija, sa 570 miliona i Poljska sa 240 miliona evra koje će uložiti.

Listu kompletiraju Belgija sa 80 miliona, Švedska sa 50 miliona i Finska sa 30 miliona evra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU odobrila 3,2 milijarde evra subvencija za razvoj industrije baterija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2019

Evropska unija odobrila je plan sedam zemalja članica da subvencionišu razvoj industrije električnih baterija sa 3,2 milijarde evra u nastojanju da ograniče dominaciju Kine u toj sferi...Zvanični Brisel je saopštio danas da će plan o sobvencijama koji će finansirati Belgija, Finska, Francuska,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.