IZ NAŠEG UGLA: Šta je to domaće vaspitanje?

Izvor: BKTV News, 18.Okt.2017, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZ NAŠEG UGLA: Šta je to domaće vaspitanje?

Čak ni EU standardi tu ne mogu ništa da pomognu.

Današnja deca predškolskog i školskog uzrasta vešto barataju sa računarima, tabletima, mobilnim telefonima i stranim jezicima, ali im nedostaje lepo ponašanje, odnosno domaće vaspitanje.

Škole su sve više obrazovne, ali ne i vaspitne ustanove, a porodice su danas manje vaspitne, a više socijalne institucije. Nema sumnje da je važno da informatika >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << bude jedan od obaveznih predmeta u školi, ali je mnogo, mnogo važnije da deca savladaju ''građanski bonton''.

Domaće vaspitanje negovalo se do Drugog svetskog rata. Ono je bilo ustanovljeno kao deo seoskog i gradskog pravila ponašanja i poštovanja roditelja, starijih, običaja, škole, nastavnika, ukratko – radilo se na sistemskom usvajanju kulture i običaja.

Posle Drugog svetskog rata dolazi do pada etičkih vrednosti koje su sve izjednačile sa kategorijom ''drug-drugarica''.

Ipak, nešto je malo ostalo kao vid domaćeg vaspitanja. To je trajalo do početka devedestih godina prošlog veka. Onda nastupa vreme raspada zajedničke države i mnogih vrednosti. Institucija porodice postaje sve ugroženija. Dolazi do sukoba, sankcija, siromaštva i pada moralnih vrednosti. Agresivnost i prostakluk dominira, a na lepo ponašanje se gleda kao na ličnu slabost.

Posle 2000. godine dolazi vreme tranzicije i surovog oblika kapitalizma, gde su mlade generacije suočene sa kulturološkim raspadom. Povećava se broj razvoda brakova, socijalni i ekonomski krah razara porodice. Dolazi do usvajanja nove ''socijalne gramatike''. Prihvata se jezik globalnog društva, koji u velikoj meri poništava odnos generacija i kulturu javnog ophođenja. Domaće vaspitanje gubi bitku pred opštim trendovima društva, koje sve više negira moralne, verske i nacionalne vrednosti.

Mlade generacije u Srbiji imaju više znanja, ali manje kulture koja se izražava u negaciji prošlih generacija, poništavanju javnih običaja i porodičnih vrednosti. Tako je lepo ponašanje postalo raritet, neka vrsta muzejskog primerka kod većeg dela mlade generacije. Nepoštovanje roditelja, profesora, društvene zajednice dovodi do otuđenih ličnosti koje gube sopstveni indentitet.

Domaće vaspitanje nije samo lepo ponašnje, već i kultura života, odnosa prema vrednostima društva, nacije i poštovanja razlika, kao i podsticanje novih vrednosti. Domaće vaspitanje postaje sve više ''globalno vaspitanje'' koje negira porodicu i vrline, polnost i brak.

Favorizuju se interesi, sila i liberalizuje seksualnost. Domaće vaspitanje je podjednako potrebno, koliko i znanje i veštine, jer bez porodičnog vaspitanja nema ni nacionalne samosvesti, društvene solidarnosti i odgovornosti. Društvo može tehnološki i ekonomski da napreduje ili propada, ali kada se razara domaće vaspitanje nema popravke, niti reforme. Čak ni EU standardi tu ne mogu ništa da pomognu.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.