IOM: Krijumčari zatvarali, mučili i silovali migrante

Izvor: B92, 28.Avg.2018, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IOM: Krijumčari zatvarali, mučili i silovali migrante

Afrički migranti, koje je Italija zbog spora s EU odbila da prihvati, bili su 2 godine zatvoreni kod krijumčara u Libiji, mnogi su bili tučeni, mučeni, silovani

To je saopšteno iz Međunarodne organizacije UN za migracije (IOM).

U pitanju je 150 migranata koji su 15. avgusta spaseni iz voda Mediterana, uglavnom državljana Eritreje i Somalije, koji su na brodu morali da čekaju deset dana, zbog odbijanja Italije da ih prihvati a dok ih Irska, Albanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Vatikan nisu preuzeli.

Italijanske vlasti su, u međuvremenu, dozvolile da se iskrca samo 40 maloletnika i onih kojima je bila neophodna medicinska pomoć.

Iz IOM-a je saopšteno da su od ovih migranata uzete izjave, a portparol Organizacije Žoel Milman je na brifingu u Ženevi rekao da su oni dve godine držani u Libiji protiv svoje volje. "U Libiji su se žalili da su mnoge od njih krijumčari tukli i mučili, kao i da su tražili novac za otkup od njihovih porodica. Italijanski lekari tvrde da su mnoge pregledane žene izjavile da su bile silovane", rekao je on.

Milman je precizirao da IOM veruje da se hiljade migranata i dalje nalaze u sličnoj situaciji.

Mateo Salvini, italijanski ministar inostranih poslova, koji je glavni zagovornik i realizator zabrane prijema migranata u ovu zemlju, izjavio je pre tri dana da je sicilijansko tužilaštvo otvorilo istragu protiv njega zbog navodne zloupotrebe dužnosti, kidnapovanja i ilegalnog hapšenja migranata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.