I dalje značajne razlike u platama između žena i muškaraca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2021, 15:55

I dalje značajne razlike u platama između žena i muškaraca

U Srbiji kao i širom Evropske unije i dalje postoje značajne razlike u nivou plata između žena i muškaraca, a taj problem je još više produbljen tokom krize izazvane kovidom 19, ukazala je Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije.

"Uprkos odredbama Direktive 2006/54 / EZ, nejednakost u platama je i dalje prisutna, dok je pandemija ogolila i jasno pokazala istorijsko i kulturno potcenjivanje posla kojim se pretežno bave žene, poput zdravstva i nege", navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se u saopšrenju Saveza samostalnih sindikata.

Dodaje se da je zato Sekcija žena, uoči Međunarodnog dana žena pozvala naše i sva druga socijalno odgovorna društva da obezbede i podstiču jednakost tretmana i mogućnosti žena i muškaraca u svim oblastima, uključujući i učešće na tržištu rada, uslove rada, zapošljavanja i napredovanja u karijeri, kao i da svi imaju pravo na jednaku platu za rad jednake vrednosti, što je priznato i Konvencijom o jednakim primanjima Međunarodne organizacije rada iz 1951. godine, napominje Savez samostalnih sindikata.

U saopštenju se navodi da je jačanje primene principa jednake zarade dodatnim merama posebno važno kako bi se osiguralo da napredak postignut u rešavanju razlika u platama između žena i muškaraca ne bude ugrožen.

Skreće se pažnja da procena vrednosti rada mora biti oslobođena rodnih predrasuda, pri čemu se mora voditi računa da se ne previde ili potcene karakteristike i veštine povezane sa poslom koji pretežno obavljaju žene.

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije najavljuje da će u socijalnom dijalogu insistirati da se odredbe Evropske polvelje koja tretira ova pitanja nađu u nacionalnom zakondavstvu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poruka uoči 8. marta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2021

U Srbiji, kao i širom Evropske unije, i dalje postoje značajne razlike u nivou plata između žena i muškaraca, a taj problem je još više produbljen tokom pandemije, ukazala je danas sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije...Uprkos odredbama Direktive 2006/54 / EZ, nejednakost u platama...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.