Hrvatsko predsedavanje EU je katastrofalno

Izvor: B92, 12.Maj.2020, 18:39

"Hrvatsko predsedavanje EU je katastrofalno"

Portal Juropijan vjuz, koji se bavi praćenjem i analizom tema vezanih uz funkcionisanje EU, okarakterisao je hrvatsko predsedavanje EU "katastrofalnim".

Hrvatskoj se zamera "ćutanje pred usponom autoritarizma u Mađarskoj", kao i nazadovanje demokratskih standarda u samoj Hrvatskoj.

Kao jedina svetla tačka hrvatskog predsedanja navodi se deklaracija nakon održavanja virtuelnog Zagrebačkog samita, u kojoj se potvrđuje namera EU da nekad u budućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primi u članstvo države Zapadnog Balkana, prenosi Indeks.

Najveći promašaj Hrvatske je ipak "zastrašujuće tišina" u vezi sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je pandemiju iskoristio za "efikasno ukidanje demokratije u Mađarskoj". U tekstu se proziva hrvatska ministarka spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana koja je izjavila da je sve to unutrašnje pitanje Mađarske te da se vladavina zakona procenjuje pojedinačno za svaku članicu, kao da ne postoje zajednički evropski standardi.

Spominje se i da se u Hrvatskoj i dalje "mogu primetiti autokratske tendencije", koje su doduše blaže nego one u Mađarskoj, a kao primer toga se navodi činjenica da je javna televizija "pod kontrolom vlade", kao i da se progone novinari.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Hrvatsko predsjedavanje EU katastrofa"

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Maj.2020

BRISEL - Hrvatsko predsjedanje EU je katastrofa, ocjenjuje portal European Views koji se bavi praćenjem i analizom tema vezanih za funkcionisanje EU.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.