Hrvatski predsednički kandidati o putu Srbije u EU i ćiriličnim tablama

Izvor: RTS, 18.Dec.2019, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski predsednički kandidati o putu Srbije u EU i ćiriličnim tablama

Predsednički kandidati u Hrvatskoj izrazili su tokom debate na Hrvatskoj radio-televiziji različite stavove o tome da li Srbiji treba blokirati ulazak u Evropsku uniju, ali i da li treba postaviti ćirilične table u Vukovaru.
Aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je sinoć da će Hrvatska insistirati na ispunjavanju svih kriterijuma za Srbiju koja, kako je rekla "mora da se suoči >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa svojom prošlošću" i "doživi katarzu onoga što je uradila Hrvatskoj i drugim susedima".

"Apsolutno ću insistirati na pronalasku nestalih pre ulaska u EU", rekla je Kitarovićeva.
Miroslav Škoro je istakao da neće dići ruku za ulazak Srbije u EU dok se ne reše pitanja nestalih, granice, ratne odštete, kulturnog blaga i arhiva koji se nalaze u Beogradu.
Zoran Milanović je rekao da je pitanje da li Hrvatska ima interes da to uradi.
"Sa članicama bivše Jugoslavije u robnoj razmeni imamo 30 odsto izvoza. Jedno je Vučić, drugo je Srbija", rekao je Milanović.
Ivan Pernar je naglasio je da ne mrzi ni Srbe ni Srbiju i da ih smatra bratskim narodom, ali da se iz ljubavi protivi ulasku Srbije u EU iz jer to može da dovede do "demografskog sloma i ekonomskog uništenja".
Dalija Orešković smatra da Hrvatska treba da se pita o ulasku Srbije u EU jer njenom političkom scenom upravljaju iste strukture kao i u Hrvatskoj.
Anto Đapić rekao je da je srpska politika nepromenjiva prema Hrvatskoj od rata do danas i da o ulasku Srbije treba da se pita narod u Hrvatskoj, na referendumu.
Pitanje ćiriličnih tabli u Vukovaru 
Jedno od pitanja za predsedničke kandidate bilo je i da li treba postaviti ćirilične ploče u Vukovaru.
Kolinda Grabar Kitarović se upitala zašto se forsira ćirilica pre zadovoljenja pravde i dodala da prvo treba rešiti kažnjavanje ratnih zločinaca, pa onda govoriti o ćirilici.
Miroslav Škoro je istakao da stanovnici Vukovara o tome moraju da odluče.
Zoran Milanović je rekao da je to pitanje idealan teren za trgovce mržnjom i da je to pre svega pitanje zakona i vladavine prava.
Anto Đapić smatra da je ćirilica provokacija koja traje godinama i da će taj problem rešiti promena Ustava, a Dalija Orešković da to nalaže Ustav i da će postavljanje ćiriličnih tabli naučiti mlade da poštuju druge kulture.
Svih 11 kandidata odgovaralo je na različita pitanja, između ostalog i o odnosu prema BiH, migrantima i zaštiti granica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.