Hrvatska u vrhu EU prema broju privremeno zaposlenih

Izvor: B92, 19.Jun.2020, 16:41

Hrvatska u vrhu EU prema broju privremeno zaposlenih

Zagreb -- Hrvatska je u samom vrhu evropskih zemlja prema broju privremeno zaposlenih radnika, pokazalo je novo istraživanje Evrostata za 2019. godinu.

Kako prenosi Novac.hr, čak 18 odsto Hrvata u ukupnom broju zaposlenih, radi ''na određeno'', odnosno radi na ugovor o privremenom radu, sezonski ili preko agencije za zapošljavanje.

Udeo privremenih radnika veći je samo u Španiji (24 odsto), Poljskoj (21 odsto) i Portugaliji (19 odsto).

Hrvatska je jedina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlja u EU u kojoj je osetno više Hrvata zaposleno na privremenim poslovima u odnosu na strane državljane koji rade u Hrvatskoj.

Tako na stotinu zaposlenih koji su rođeni u Hrvatskoj njih 18 radi na privremenim poslovima, dok u istom broju zaposlenih stranaca (rođenih izvan Hrvatske i EU) privremeno radi njih 14.

To je potpuno suprotan trend u odnosu na sve zemlje EU gde je u proseku privremeno zaposlenih stranih državljana skoro četvrtina (22 odsto), a domicilnog stanovništva 13 odsto.

Trend visoke privremene (ili ''povremene'') zaposlenosti Hrvata delom se može objasniti i time što evropski statističari u proračune uključuju podatke za sezonski rad, navodi Novac.hr i napominje da je veliki broj Hrvata zaposlen isključivo za vreme trajanja sezone, najviše u turizmu i ugostiteljstvu.

Istraživanje Evrostata, kako navode u obrazloženju pored ostalog služi za upoređivanje položaja migranata u odnosu na domicilno stanovništvo, ali i za praćenje uspešnosti evropskih politika u integraciji migranata.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Komšije u vrhu EU prema broju PRIVREMENO zaposlenih

Izvor: Blic, 20.Jun.2020, 08:56

Hrvatska je u samom vrhu evropskih zemalja prema broju privremeno zaposlenih radnika, pokazalo je novo istraživanje Evrostata za 2019. godinu. Čak 18 odsto Hrvata u ukupnom broju zaposlenih radi ''na određeno'', odnosno ima ugovor o privremenom radu, sezonski ili preko agencije za zapošljavanje,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.