Hrvatska neće da čeka EU, traži se dozvola za sputnjik V

Izvor: B92, 02.Mar.2021, 20:55

Hrvatska neće da čeka EU, traži se dozvola za sputnjik V

Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od ruske strane dokumentaciju za vakcinu sputnjik V.

Na osnovu toga bi Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode mogla dati odobrenje za interventni uvoz, neslužbeno saznaje Jutarnji list.

Sve veći broj evropskih zemalja pregovara s Rusima, uprkos tome što sputnjik još nema odobrenje Evropske agencije za lekove. Da su pregovori u toku, govori i informacija da je, kako neslužbeno saznaje Jutarnji, ministar zdravstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u utorak razgovarao s ruskim ambasadorom o vakcini.

Naime, govorilo se o milion doza, no upravo odobrenje, odnosno odgovarajuća dokumentacija i regulativa uvoza predstavljaju najveći problem. Da postoji mogućnost da se neće čekati odobrenje EMA potvrđuje i HALMED, u kojem pojašnjavaju da bi, u slučaju vanrednog uvoza vakcine koja nije odobreno u Evropskoj uniji, vakcinu mogla staviti u promet u Hrvatskoj.

Situacija s nabavkom vakcine od sve tri kompanije, od kojih je Hrvatska naručila velike količine, još je gora nego što je bila. Sjedinjene Države su registrovale vakcinu kompanije Džonson i Džonson, od koje je Hrvatska naručila 900.000 doza, ali Amerika ne daje vakcinu koja se proizvodi u SAD sve dok ne vakciniše svoje stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.