Hrvatska napravila prvi korak za ulazak u zonu evra

Izvor: B92, 05.Jul.2019, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska napravila prvi korak za ulazak u zonu evra

Zagreb -- Hrvatska je uputila članicama evrozone, Danskoj i institucijama Evropske unije pismo namere o ulasku u Evropski kursni mehanizam (ERM II).

Hrvatska je tako napravila prvi formalni korak na putu uvođenja evra kao zvanične valute, saopšteno je iz Ministarstva finansija i Hrvatske narodne banke.

Uz pismo namere, članicama i institucijama EU dostavljen je i Akcioni plan u kojem su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << detaljno opisane reforme koje će Hrvatska sprovesti pre ulaska u ERM II, prenosi Poslovni dnevnik.

Očekuje se da će zemlje članice Evrozone i Danska raspravljati o pismu namere na predstojećem sastanku Evrogrupe.

Uspešnim učešćem u kursnom mehanizmu tokom najmanje dve godine Hrvatska bi trebalo formalno da zadovolji kursni kriterijum nominalne konvergencije. Ostale kriterijume - stabilnost cena, održivost javnih finansija i konvergenciju kamatnih stopa - Hrvatska zadovoljava već neko vreme, a razborita monetarna i fiskalna politika bi trebalo da obezbede da tako i ostane, navodi se u saopštenju.

U dogovoru sa institucijama EU, Hrvatska se u pismu namere obavezala na sprovođenje reformi u šest područja: dalje jačanje supervizije bankarskog sistema uspostavljanjem tesne saradnje izmedju HNB i Evropske centralne banke, jačanje okvira za sprovođjenje makroprudencijalne politike uvođenjem eksplicitnog mandata za mere usmerene na zajmoprimce, jačanje okvira za sprečavanje pranja novca, unapređenje sistema prikupljanja, obrade i objave statističkih podataka, poboljšanje upravljanja u javnom sektoru, te smanjenje administrativnog i finansijskog opterećenja za privredu.

Sve mere navedene u pismu Akcionom planu Hrvatska namerava da sprovede do sredine 2020, nakon čega će institucije EU oceniti jesu li one adekvatno sprovedene, pa se očekuje da će po dobijanju pozitivne ocene Hrvatska započeti učešće u kursnom mehanizmu, piše u saopštenju Ministarstva finansija i HNB.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.