Hrvatska će insistirati da Srbija ispuni sve obaveze

Izvor: B92, 19.Jan.2019, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatska će insistirati da Srbija ispuni sve obaveze"

Zagreb -- Ministarka spoljnih i evropskih poslova HR Marija Pejčinović Burić izjavila je da će Hrvatska insistirati da Srbija tokom pregovora s EU ispuni sve obaveze.

Ona je dodala da se o tome neće pregovarati.

"Naša pozicija je jasna, bićemo striktni i fer. Moraće se ispuniti sva merila", rekla je Pejčinović Burić u Zagrebu na konferenciji za novinare na temu "Kontrola ispunjavanja obaveza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Republike Srbije iz procesa pristupanja EU".

Ministarka je sazvala konferenciju pošto je poslanik opozicione stranke Most Nikola Grmoja nedavno u Saboru optužio da radi u interesu Srbije, jer ne saziva sednice komisije osnovane u vreme tehničke vlade 2016. s ciljem praćenja da li Srbija sprovodi merila iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Ona je rekla da za razliku od te komisije koja je bila zadužena za praćenje prelaznih merila, aktuelna Vlada smatra da je važno "praćenje ukupnog procesa".

"Zato je Vlada uzela sveobuhvatan i proaktivan pristup na rešavanje svih otvorenih pitanja kada je u pitanju Republika Srbija. Vlada je u kontekstu naših ukupnih odnosa s Republikom Srbijom aktivirala mehanizam koordinatora za rešavanje otvornih pitanja i otvorila ponovno rad međudržavnih komisija za otvorena pitanja", dodala je Pejčinović Burić.

Ona je rekla da njeno ministarstvo zajedno s drugim nadležnim ministarstvima svaki put kada je potrebno procenjuje ispunjavanje kriterijuma za pristupanje i u skladu s tim definiše stavove Hrvatske i prenosi ih relevantnim institucijama EU.

"Do kraja pristupnog procesa Hrvatska će vrlo pažljivo pratiti ispunjavnje svih merila", rekla je Pejčinović Burić i dodala da o složenosti celog procesa govori i to što Srbija u pet godina pregovora nije zatvorila nijedno poglavlje.

Prema njenim rečima, Vlada će nastaviti da radi na zaštiti hrvatskih interesa i kroz bilateralne odnose sa Srbijom, ali i kroz njen proces pristupanja EU.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska Komisija: Pejčinović nije bila u sukobu interesa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2019

Hrvatska Komisija za odlučivanje o sukobu interesa odlučila je da neće pokrenuti postupak protiv ministarke spoljnih i evropskih poslova Marije Pejčinović Burić, jer je zaključila da ona time što je savetovala Vladu Srbije na projektu bržeg pristupanja Evropskoj uniji, nije učinila ništa što...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.