Hoti od dijaloga očekuje: Članstvo u EU i UN, ukidanje Rezolucije 1244 i priznavanje nezavisnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2020, 13:18

Hoti od dijaloga očekuje: Članstvo u EU i UN, ukidanje Rezolucije 1244 i priznavanje nezavisnosti

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti ponovio je danas stav Prištine da od dijaloga očekuje da Beograd prizna Kosovo.

On je na skupu u Prištini rekao i da Priština od dijaloga očekuje članstvo u EU i UN, ukidanje Rezolucije 1244 i priznavanje nezavisnosti od pet članica Unije koje nisu priznale takozvanu kosovsku nezavisnost.

Kako Hoti kaže, od postavljenih ciljeva neće odustati, prenosi portal Kosovo online pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se na prištinske medije.

Hoti je rekao da se od 2011. godine vodi dijalog za normalizaciju odnosa sa Beogradom, ali da će se od sada voditi ka međusobnom priznavanju i dodao da ne veruje u "zaveru stvorenu oko dijaloga".

"Razne zavere o dijalogu sa mapama i priče o razmeni teritorija za mene nisu istinite i samim tim nisu deo razgovora. Postavili smo svoja načela i imam mandat da pregovaram na osnovu Ustava koji mi daje jasna ovlašćenja da vodim ovaj proces. Takođe, presuda Ustavnog suda jasno govori o mojim ovlašćenjima, koje ja ne želim niti mogu preneti na bilo koga drugoga", rekao je Hoti.

On je naveo da u okviru dijaloga neće razgovarati o pitanjima vezanim za teritorijalni integritet Kosova, dodajući da sporazumi moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova.

Prema njegovim rečima, sporazum bi trebalo da se formuliše sva otvorena pitanja, kao što su nestala lica, penzije, katastarske zone, artefakti i mnogo drugih pitanja.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hoti: Teritorijalni integritet Kosova nije tema dijaloga sa Srbijom

Izvor: VOA, 17.Jun.2020

Premijer Kosova Advulah Hoti poručio je da je jedan od glavnih ciljeva Kosova u dijalogu sa Beogradom da Srbija i pet zemalja Evropske unije priznaju nezavisnost Kosova. Hoti je na okruglom stolu o plaformi Vlade Kosova u dijalogu ukazao da se o teritorijalnom integritetu Kosova uopšte neće razgovarati. Premijer...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.