Hoti: Teritorijalni integritet Kosova nije tema dijaloga sa Srbijom

Izvor: VOA, 17.Jun.2020, 15:31

Hoti: Teritorijalni integritet Kosova nije tema dijaloga sa Srbijom

Premijer Kosova Advulah Hoti poručio je da je jedan od glavnih ciljeva Kosova u dijalogu sa Beogradom da Srbija i pet zemalja Evropske unije priznaju nezavisnost Kosova. Hoti je na okruglom stolu o plaformi Vlade Kosova u dijalogu ukazao da se o teritorijalnom integritetu Kosova uopšte neće razgovarati. Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je navodeći neke od ciljeva Kosova u dijalogu sa Srbijom da je međusobno priznanje na prvom mestu, kao i ukidanje Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija. „Svi međunarodni partneri sa kojima razgovaram potvrđuju da Kosovo mora sedeti za stolom zbog međusobnog priznavanja. Naši su ciljevi uzajamno priznanje, priznavanje od strane pet zemalja koje su članice EU, članstvo u UN i ukidanje Rezolucije 1244. To se mora postići čim se potpiše sporazum. Sporazum mora otvoriti put Kosovu da ide ka procesu evroatlantskih integracija", rekao je Hoti. U okviru dijaloga se prema rečima Hotija, neće razgovarati o pitanjima vezanim za teritorijalni integritet Kosova, dodajući da svi sporazumi moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova.  „Sve različite konspiracije o mapama o razmeni teritorija su za mene irelevantne. Ne znam da li se o tome do sada pričao ili nije, ali se neće uzeti u obzir i nisu deo diskusije koju ću ja imati sa mojim timom u procesu dijaloga”, rekao je Hoti. Ambasador Švajcarske na Kosovu Žan Hubert Lebet kazao je da promena granica duž etničkih linija ne vodi ka normalizaciji odnosa. „Crtanje granica nikada nije funkcionisalo. Mi znamo da na Balkanu i Evropikada nastojimo da rešavamo neki problem pomeranjem stanovništa to ne funkcioniše, jerkonflikt nastaje iznova. Znači nemamo neki primer moderne savremene istorije gde je promena teritorija sa ljudima koji žive na tim teritorijamapomogla normalizaciji i održivosti odnosa. Naprotiv takav pristup bi bio tragedija”, rekao je Žan Huber Lebet. Premijer Kosova je još istakao da bi finalnim sporazumom trebalo da se definišu sva otvorena pitanja, kao što su:pitanjenestalih lica, penzija, katastarskih zonai, kako je kazao,mnoga druga pitanja. Okrugli sto na temu “Koja je platforma Vlade Kosova u dijalogu sa Srbijom”, organizovao je Kosovski demokratski institut.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Hoti: Jedan od ciljeva uzajamno priznavanje Kosova i Srbje

Izvor: VOA, 17.Jun.2020

Premijer Kosova Advulah Hoti poručio je da je jedan od glavnih ciljeva Kosovau dijalogu sa Beogradom da Srbija i pet zemalja Evropske unije priznaju nezavisnost Kosovo. Hoti je na okruglom stolu o plaformi Vlade Kosova u dijalogu ukazao da se o teritorijalnom integritetu Kosova uopšte neće razgovarati.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.