Hjuman rajts voč o Srbiji – u kojim oblastima se očekuje brži napredak

Izvor: RTS, 15.Jan.2020, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hjuman rajts voč o Srbiji – u kojim oblastima se očekuje brži napredak

Srbija je tokom 2019. godine malo napredovala u zaštiti ljudskih prava, ocenjuje nevladina organizacija Hjuman rajts voč u najnovijem izveštaju o ljudskim pravima u svetu.
U izveštaju se ukazuje na oblasti u kojima se očekuje brži napredak, uključujući činjenicu da je dijalog Beograda i Prištine, uz medijaciju Evropske unije, i dalje zamrznut.
Suđenja za ratne zločine pred sudovima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji su, kaže Hjuman rajts voč, bila spora, a nedovoljan je napredak u postizanju dugoročnih rešenja za izbeglice i raseljena lica.
Ta nevladina organizacija navodi i da je položaj novinara u Srbiji još uvek nesiguran.
HRV ističe da je komisija koja se bavi istraživanjem ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović napravila određeni napredak i ukazuje da su u martu prošle godine izrečene presude za ubistvo Ćuruvije, aprila 1999. godine.
Konstatuje se da ima izveštaja o napadima i pretnjama medijima i novinarima zbog izveštavanja o osetljivim pitanjima, te da provladini mediji, kako se navodi, često sprovode kampanje u kojima klevetaju tzv. nezavisne medije.
Medijski pluralizam postoji, ali je, kažu, kompromitovan velikim brojem medija koji su bliski vladajućoj stranci.
Kad je reč o suđenjima za ratne zločine, navodi se da je napredak u procesuiranju ratnih zločina pred srpskim sudovima spor i da mu nedostaju neophodna politička volja, adekvatni resursi i snažan sistem za podršku svedocima. 
Brinu, kaže se, i napadi i pretnje pripadnicima LGBT zajednice, a sistem azila treba unaprediti, jer su niske stope priznanja tog statusa.
"Dijalog Beograda i Prištine zamrznut" U delu izveštaja koji se odnosi na Kosovo i Metohiju, HRV navodi da je dijalog Beograda i Prištine zamrznut od novembra 2018. godine, nakon što je, kako navode, Srbija blokirala Kosovo u Interpolu, a Kosovo uvelo takse na robu iz Srbije i BiH od 100 odsto.
HRV navodi da je spor napredak Prištine kad je reč o uspostavljanju odgovornosti za ratne zločine tokom 1998/1999. godine na Kosovu.
Novinari sa Kosova se suočavaju sa pretnjama i zastrašivanjem, dok suđenja za zločine protiv novinara sporo napreduju.
HRV ističe i da se nastavljaju tenzije između Srba i kosovskih Albanaca, najviše na severu.
Ocenjuju i da se zajednice Roma, Aškalija i balkanskih Egipćana i dalje suočavaju sa diskriminacijom.
"Svetski izveštaj 2020" HRV je godišnji pregled o stanju ljudskih prava u svetu koji pokriva sto zemalja, a obuhvata period od kraja 2018. do novembra 2019. godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

HRW: Slab napredak poštovanja ljudskih prava u Srbiji

Izvor: VOA, 15.Jan.2020

U 2019. godini bilo je malo poboljšanja u poštovanju ljudskih prava u Srbiji, navodi se u najnovijem izveštaju Hjuman rajts voča (HRW). Procesuiranje ratnih zločina pred domaćim sudovima bilo je sporo i bez potrebne političke podrške. Činjenica da je mali broj visokih zvaničnika koje su...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.