Hejlijeva potvrdila biće sednice UN; EU zove na uzdržanost

Izvor: B92, 26.Nov.2018, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hejlijeva potvrdila biće sednice UN; EU zove na uzdržanost

Njujork -- Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli objavila da je danas za 11 časova po njujorškom vremenu sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

AP prenosi da je Hejlijeva to saopštila putem Tvitera.

Tass je preneo da je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski prethodno izjavio da je Rusija zatražila vanrednu sednicu Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednosti UN povodom situacije u Azovskom moru.

U Kijevu je održana sednica ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost nakon koje je tamošnji predsednik Petro Porošenko najavio da će parlamentu predložiti uvođenje ratnog stanja.

Evropska unija je pozvala Rusiju i Ukrajinu da "deluju sa najvećom mogućom uzdržanošću kako bi deeskalirala" situacija.

U saopštenju koje je potpisala Maja Kocijančič, portparolka Visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Federike Mogerini, takođe je navedeno da Brisel od Rusije očekuje da "ponovo uspostavi slobodu prolaza" kroz Kerčki moreuz.

Brodovi ruske obalske straže juče su zaplenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prodju kroz Kerčki moreuz. Reč je o dva artiljerijska broda i tegljaču koji su potom odvučeni u luku Kerč na Krimu.

Ruska strana je upotrebila oružje kako bi ukrajinske brodove prisilila da se zaustave. U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, navela je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Rojters je naveo da taj incident odražava rastuće napetosti izmedu Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obe države polažu pravo.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Savet bezbednosti nije usvojio predlog Rusije o hitnoj sednici

Izvor: RTS, 26.Nov.2018

Sedam članica Saveta bezbednosti UN glasale su protiv ruskog predloga da se sazove hitna sednica posvećena incidentu u Kerčkom moreuzu. . Kina, Rusija, Kazahstan i Bolivija glasale su za ruski predlog, a četiri zemlje bile...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.