Hasani: Odluka o povećanju takse poziv na veće učešće SAD i EU u dijalogu sa Beogradom

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Dec.2018, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hasani: Odluka o povećanju takse poziv na veće učešće SAD i EU u dijalogu sa Beogradom

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani ocenio je da je odluka Prištine da poveća taksu na uvoz robe iz Srbije na 100 odsto politička odluka koja je trebalo da posluži za unutrašnju upotrebu na Kosovu ali i da izazove veće učešće ključnih međunarodnih činilaca u dijalogu sa Beogradom.

"Sa političke strane, to je očigledno populistički proces. Ova odluka služi da se prevede u glasove jer će biti teško da se naredne godine ne ide na izbore", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Hasani za "Danas" od četvrtka.

On je naveo i da je Priština tom odlukom želela da radikalizuje odnose sa Srbijom ali i da pozove EU i SAD da se aktivnije uključe u pregovore sa Beogradom.

Govoreći o najavljenom formiranju vojske Kosova, Hasani je kazao da se tu ne radi o kršenju ustava jer kako je naveo, sadržaj zakona koje bi Skupština Kosova trebalo da usvoji u petak, 14. decembra, "ne dira ustavne odredbe, ne menja mandat i suštinu Kosovskih bezbednosnih snaga, a ni ime, već samo operativni deo".

"Najava fomiranja vojske ne znači da će Kosovo odmah dobiti oružane snage već je to formalni početak procesa koji će trajati 10 godina i za koji će na kraju biti potrebna podrška svih zajednica", ocenio je Hasani.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.