Haradinaj i Daka primili šeficu Evropske posmatračke misije za kosovske izbore

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Sep.2019, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj i Daka primili šeficu Evropske posmatračke misije za kosovske izbore

Odlazeći premijer Ramuš Haradinaj i lider Alijanse budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i predsednica Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjdete Daka sastali su se danas sa šeficom Posmatračke misije Evropske unije, poslanicom Evropskog parlamenta Violom von Kramon-Traubadel, koja će nadgledati izbore 6. oktobra na Kosovu

Posmatračka misije EU je došla na zahtev predsednika Kosova Hašima Tačija o čemu je 3. septembra postignut administrativni sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << između Kancelarije EU na Kosovu, Ministarstva spoljnih poslova i Centralne izborne komisije.

Kako je napisao na fejsbuku, Haradinaj je informisao evropsku poslanicu o događajima na Kosovu i političkoj i demokratskoj zrelosti sa kojom Kosovo započinje ovaj izborni ciklus.

"Razgovarali smo o značaju toga da izborni proces na Kosovu bude kredibilan i sa visokim standardima slobodnih i demokratskih izbora kojima smo zajednički posvećeni", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka sastala se sa poslanicom Evropskog parlamenta Violom von Kramon-Traubadel, koja je i šefica Misije posmatrača EU.

Sastanku Dake i šefice Misije posmatrača EU, kako je saopšteno iz CIK-a, prisustvovala i specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova.

"Za CIK je nadgledanje izbora neophodno i od posebnog značaja, jer se na taj način povećava poverenje u izborni proces i zaključci posmatrača pomažu CIK-u da reše određena pitanja", rekla je Daka.

Šefica Misije posmatrača EU Viola von Kramon-Traubadel izjavila je da će ova misija nadgledati izborni proces na Kosovu, pre, tokom kao i nakon izbora.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu će se održati 6. oktobra. Na njima učestvuje 25 političkih entiteta, 20 stranaka, 4 koalicija i jedan nezavisan kandidat.

Na ovim izborima pravo glasa ima 1.937.869 glasača, što je za 111.733 glasača više nego na lokalnim izborima 2017.

Glasaće se u 895 glasačkih centara, na 2.547 glasačkih mesta.

Iz biračkog spiska su uklonjena imena 46.917 birača, koji su preminuli ili napustili kosovsko državljanstvo od lokalnih izbora 2017.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Haradinaj i Daka primili šeficu Evropske posmatračke misije za kosovske izbore

Izvor: Beta, 19.Sep.2019

Odlazeći premijer i lider Alijanse budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i predsednica Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjdete Daka sastali su se danas sa šeficom Posmatračke misije Evropske unije, poslanicom Evropskog parlamenta Violom von Kramon-Traubadel, koja će nadgledati izbore 6. oktobra...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.