Haradinaj: Porezi dok Srbija ne prizna Kosovo

Izvor: RTS, 22.Nov.2018, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Porezi dok Srbija ne prizna Kosovo

Dok Srbija ne prizna Kosovo, porez ne treba smanjivati, rekao je predsednik privremene kosovske vlade Ramuš Haradinaj, kako ga je citirala prištinska "Gazeta ekspres".
Ramuš Haradinaj je to rekao u parlamentu, na sednici koju su sazvala 42 poslanika na temu "skandala i neuspeha" u kosovskoj spoljnoj politici.

"Samo priznanje nezavisnog Kosova od srpske države može da smanji porez", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Haradinaj na sednici kosovske skupštine.
Istakao je i da Hašim Tači sa Beogradom pregovora na drugačiji način, a da je njegov stav da Kosovo "samo sankcionisanjem može od Srbije da dobije priznanje".
"Bez ovakvog pristupa, nemoguće je postići međusobno priznavanje, niti se može postići obostrano prihvatljiv sporazum", rekao je Haradinaj.
Haradinaj je u holu kosovskog parlamenta novinarima rekao da je upravo poslao pismo svim ambasadorima i šefici Kancelarije EU u Prištini, Nataliji Apostolovoj, koja će to pismo proslediti šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini.
"To je suverena odluka Kosova donesena u odbrani sopstvenih interesa. To smo učinili zbog toga što Srbija ne poštuje trgovinske sporazume sa Kosovom, nameće blokade za naše proizvode i nastavlja agresiju prema Kosovu", rekao je Haradinaj, preneli su prištinski mediji.
Ranije danas, govoreći o reakciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je imao sastanke sa ambasadorima sinoć i da je u Beogradu održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Haradinaj je za T-7 rekao da je "Kosovo bilo dovoljno tolerantno" i da su čekali da "Evropska unija zaustavi agresiju Srbije", ali se to, kaže, nije dogodilo.

Haradinaj je, kako se navodi, "čak rekao da se dijalog između dve države ne bi dogodio da nije bilo poštovanja Kosova prema Srbiji".
Navodi da je odluka o povećanju poreza odluka "suverenog Kosova" i da ako "agresija Srbije prestane", ako se, kako kaže, bude poštovao energetski sporazum i još mnogo toga, može biti dovedena u normalu.
"Oni žele da nas drže u zamrznutom konfliktu, mi smo tolerisali mnoge stvari u nadi da će međunarodna zajednica pronaći rešenje, ali mi ga ne vidimo", rekao je, između ostalog, Haradinaj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haradinaj reagovao na opomene EU: Porez će biti smanjen kada Brisel zaustavi Beograd

Izvor: Blic, 22.Nov.2018

Premijer privemenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj, reagovao je danas na poziv Evropske unije da Priština povuče odluku o povećanju poreza na srpsku robu za 100 odsto, porukom da će to biti učinjeno kada Beograd prekine "agresiju Srbije", prenela je GazetaEkspres.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.