Han se oglasio posle izveštaja o napretku ka EU

Izvor: B92, 17.Apr.2018, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han se oglasio posle izveštaja o napretku ka EU

Evropska unija je naučila svoje lekcije i zato sada vodi pristupne pregovore pažljivo, rekao je za Dojče vele evropski komesar za proširenje Johanes Han.

On je dodao i da će za pristupne pregovore biti potrebno vreme, a na pitanje ko su lideri u procesu napretka na putu ka EU rekao da ne voli termin “lideri“.

“Taj termin može da bude pogrešno shvaćen. Ali pretpostavljam da mislite na dve zemlje, Srbiju i Crnu Goru, koje se obično nazivaju liderima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer su već otpočele pregovore sa nama. Ali ako pogledamo šest zemalja regiona, na sreću mogu da kažem da manje-više svuda ima napretka. Naravno, ostaje još posla. Još smo daleko od tačke kojoj težimo u pogledu evropskih standarda. Ali ako posmatrate unazad duži vremenski period, videćete da ima, rekao bih, dosta napretka”, naveo je Han.

Na pitanje da pojasni gde je taj napredak rekao je da se radi o oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i ekonomskom razvoju.

“Ali hteli bismo da u tim oblastima vidimo održivi razvoj. Zato preferiram da govorim o procesu pristupanja, a ne prosto o pregovorima. Jer nije to samo štikliranje kad se kaže usvojili smo to i to već se radi u o implementaciji. Tu bismo hteli da vidimo više napretka u borbi protiv korupcije, jače, nezavisnije i transparentnije pravosuđe. Ako uzmemo Albaniju kao primer, tamo su usvojili veoma obuhvatnu reformu pravosuđa i sada smo u fazi implementacije”, istakao je Han.

Prema njegovim rečima, BiH je uvek veliki izazov jer je situacija tamo još komplikovanija nego u susednim zemljama.

“Naravno, Kosovo je još jedno područje gde moramo da vidimo kako će se nastaviti dijalog sa Srbijom. Cilj mora biti da Srbija i Kosovo definišu odnose pravno-obavezujućim sporazumom. Svi cenimo što je Kosovo konačno usvojilo neophodne zakonske mere kojima se nakon dve i po godine okončava granični konflikt sa Crnom Gorom, a to je definitivno zasluga evropske perspektive”, naveo je.

Han je istakao da je veoma optimističan i da može da bude dogovora između Makedonije i Grčke u narednih nekoliko sedmica.

“Mislim da su okrenuli novi list u svojim odnosima. Takođe su poboljšani odnosi Skoplja i Sofije uz dobrosusedski sporazum koji je pregovaran godinama. Nova vlada u Skoplju radi prilično dobar posao. Takođe pozdravljam i cenim što je opozicija sada mnogo konstruktivnija i učestvuje u parlamentarnom i političkom životu sa generalnim ciljem evropske perspektive”, rekao je.

Prema njegovim rečima, najoštriji instrument kako bi se isposlovale reforme jesu upravo pregovori.

“Uvek kažem: imamo neke adute pre nego što pregovori počnu, imamo mnogo aduta tokom pregovora, a kako vidimo, nažalost, nemamo skoro nikakve adute nakon pristupanja EU. Naučili smo svoje lekcije. Veoma vodimo računa o procesu tokom pregovora. Zato će verovatno biti potrebno duže vreme. Proces i pregovori su u slučaju Hrvatske trajali sedam-osam godina. Radi se o tome da se vidi da li neka zemlja zaista pravi održivi napredak u pravom smeru”, naveo je Han.

Upitan da li je 2025. realistična za pristupanje novih članica Evropskoj uniji, naveo je da to zvuči i izgleda daleko.

“U političkim kategorijama i jeste daleko – tek za sedam godina. Ali to znači zatvaranje pregovora 2023. U principu je ostvarivo, ali je veoma ambiciozno”, zaključio je Han.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Han o proširenju EU: Evropa naučila svoje lekcije

Izvor: Vesti-online.com, 17.Apr.2018

Evropska unija je naučila svoje lekcije i zato sada vodi pristupne pregovore pažljivo, izjavio je evropski komesar za proširenje Johanes Han po objavljivanju Izveštaja EK o napretku Srbije...- Imamo neke adute pre nego što pregovori počnu, imamo mnogo aduta tokom pregovora, a kako vidimo, nažalost,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.