Han ima rešenje za taksu, čeka Vučića i Tačija?

Izvor: Mondo, 24.Jan.2019, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han ima rešenje za taksu, čeka Vučića i Tačija?

Komesar za priruživanje EU, Johanes Han, kaže da ima plan kako da se reši pitanje takse koju je tzv. Kosovo nametnulo na robu iz Srbije. Čeka odgovore predsednika iz Beograda i Prištine a rešenje moguće "do kraja godine".

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Podneo sam predlog prema kome bismo se zajedno pozabavili svim relevantnim trgovinskim pitanjima koja se tiču Srbije i Kosova, spreman sam da predvodim takav razgovor", kaže komesar EU Johanes >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Han i dodaje da očekuje pozitivan odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

To bi, kaže, bio temelj za pretpostavku da je moguć povratak za sto sa Federikom Mogerini i nastavak dijaloga.

Preokret u Prištini - suspenzija taksi?

Han je u intervjuu za N1.hr rekao da je u Davosu razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji, kaže, znaju da je rešenje nužno.

"Obojica shvataju moj predlog, još jednom sam ih detaljno upoznao s predlogom i u narednih nekoliko dana očekujem njihov pozitivan odgovor. Razumeju da Kosovo i Srbija za sto svakako moraju da sednu kako bi ove trgovinske, nazovimo ih iritacijama, jednostavno pospremili, da je to temeljni uslov za nastavak konkretnih razgovora i konkretnog dijaloga jer Srbija, što je savršeno razumljivo, kaže da ako to ne rešimo, ne možemo dalje ni o čemu da razgovaramo", ističe Han.

Beriša: Srbija hranom trovala kosovske Albance

Ali i s kosovske strane postoje tzv "trade irritants", koje treba adresirati i koje ja svakako nameravam da adresiram, dodaje.

"Da skratim priču, uveren sam da se možemo uhvatiti u koštac s ovim problemom te pretpostavljam da se dijalog između Srbije i Kosova može nastaviti do kraja godine", kaže Han.

Govoreći o regionu, on kaže da je odnos Srbije i Kosova napredovao, a da je bilo događaja u proteklih nekoliko nedelja koji su u prošlosti dovodili do toga da bi i jedni i drugi posegnuli za oružjem.

"Danas predsednici tih država posežu za telefonom i zovu jedni druge", ističe Han.

Kukan: Kad će iz EU neko Prištini da udari rukom o sto?

Prema njegovim rečima, to su neki pozitivni pomaci kada promatramo duži vremenski period.

"Naravno da u međuvremenu i sa jedne i sa druge strane bude koraka unazad, no ne smemo dopustiti da nas to obeshrabri. Uvođenje uvoznih nameta od strane Kosova je jedan takav korak unazad, i sada treba tražiti rešenje", kaže Han.

On smatra da su zajedničkim snagama proteklih nekoliko godina na Balkanu napravljeni značajni iskoraci.

"Blizu smo odluke grčkog parlamenta o prihvatanju sporazuma o menjanju imena Makedonije u Severna Makedonija, krećem od pretpostavke da će to biti rešeno i to je gigantski uspeh i sam sam uložio mnogo truda i vremena u razvoj te države od 2015, Albanija takođe čini uspešne iskorake", ocenio je on.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.