Han: SAD važne kao podrška, pregovore vodi EU

Izvor: RTS, 17.Maj.2019, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: SAD važne kao podrška, pregovore vodi EU

Ono što bi trebalo da se postigne u pregovorima Beograda i Prištine neće biti dočekano nekakvim velikim aplauzima. To iziskuje mnogo hrabrosti, kaže za "Dojče vele" komesar EU za proširenje Johanes Han.
Na pitanje šta se očekuje od izveštaja o napretku za sve zemlje Zapadnog Balkana, koji će biti objavljeni 29. maja, Johanes Han kaže će tu biti mnogo dobrog i poneka kritika.

"Ali, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tu i tamo ima napretka. Takođe ima, neću reći nazadovanja, ali ima stagnacije. Na primer, može se kritički primetiti da su aktuelni razgovori između Srbije i Kosova već mesecima na ledu. Nadam se da nije do godišnjeg doba. Odnosno, još jednom ću ponoviti da se radi o evropskoj perspektivi obe zemlje, a obavezujući pravni dogovor između njih je ključan za evropsku perspektivu", rekao je Han.
Govoreći o tome koja delotvorna sredstva stoje na raspolaganju Evropskoj uniji kako bi privoleli obe strane na kompromis, Han ističe da je uveren da bi početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bio najbolji podstrek.
"Uveren sam da, kada bismo na primer mogli da počnemo pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom – što ne znači da će te zemlje sutra biti primljene, jer to je višegodišnji proces koji zahteva još mnogo napora – da bi to bio najbolji podstrek za Srbe i Kosovare da ponovo sednu za pregovarački sto. Ako mi to ne uradimo, onda će dvema stranama nedostajati podstreka da ponovo sednu za sto", smatra Han.
"Pritom ono što bi konačno trebalo da postignu neće biti dočekano nekakvim velikim aplauzom ni u jednoj zemlji. To iziskuje mnogo hrabrosti dvoje aktera da sednu za sto i rade na kompromisnom rešenju, koji od obe strane zahteva ustupke kako bi konačno došli do rezultata", dodao je evropski komesar.
Odgovarajući na pitanje da li tu spada i vizna liberalizacija za ljude sa Kosova, Han kaže da: "U svemu tome ima i nešto više, a tu spada i pitanje verodostojnosti".
Mišljenje kosovskog predsednika Hašima Tačija je da ne može doći do uspešnih pregovora bez Sjedinjenih Država, a Han je izneo svoje viđenje.
"Postoje jasne međunarodne obaveze o tome kako bi ovi pregovori trebalo da teku. Naravno da je dobro kada postoji podrška važnih međunarodnih igrača, kada je međunarodna zajednica u tom smislu ujedinjena oko toga da obe zemlje, Srbija i Kosovo, dođu do pravno obavezujućeg sporazuma. Zato su SAD važne kao podrška. Ali, takođe, dovoljno je da se pregovori odvijaju u trenutnim strukturama, naime pod vođstvom visoke predstavnice, trenutno je to Federika Mogerini. I tome ne treba ništa dodavati", ukazao je Han.
Odgovarajući na pitanje da li je promena granica još uvek moguće rešenje za normalizaciju odnosa, Han kaže da je on rekao da ne bi trebalo odmah proglasiti zabranu da se razmišlja.
"Ali, odmah sam jasno stavio do znanja da šta god da na kraju dođe kao rešenje, to može biti samo rešenje koje neće ići na račun stabilnosti, mira i bezbednosti u regionu. Dakle, ne bi moglo da budu rešenja na račun treće strane", rekao je Han.
"Prerano je davati bilo kakve izjave o onome o čemu se razmišlja. Dogovori koji bi trebalo da se zaključe između dve države biće sveobuhvatni, pitanje bezbednosti manjina biće centralni element, jer i danas, a tako će biti i u budućnosti, veoma mnogo Srba živi na celoj kosovskoj teritoriji, a ne samo na određenom delu. Dakle, biće tu mnogo delova slagalice i nadamo se da će to na kraju dati jednu prelepu sliku", zaključio je Han.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.