Han: Očekujem suspenziju taksi i nastavak dijaloga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2019, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Očekujem suspenziju taksi i nastavak dijaloga

Evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han, rekao je da je Evropska komisija jasna u očekivanju “zelenog svetla” za otvaranje pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, i da će to biti nova energija za dijalog Beograda i Prištine, kao i dogovor koji je ključan za region, ocenio je Han. Odlazeći komesar za pregovore o proširenju kaže da nakon izbora na Kosovu očekuje suspenziju taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine. 

"Nadam se da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se to desiti što je pre moguće jer Žozep Borel je spreman da počne suštinske razgovore o konačnom rešenju", poručio je Han.

Na pitanje o mogućem "sistemu reciprociteta" umesto ukidanja taksi, što su pominjali novoizabrani lideri kosovskih Albanaca, Han kaže da postoji sistem regionalnog ekonomskog prostora koji podrazumeva da nema carina među zemljama Zapadnog Balkana.

"To je ono što EU podržava", poručio je Han.

Han je tokom okruglog stola koji je organizovao za briselske dopisnike sa Zapadnog Balkana ocenio da će za nekoliko nedelja, kada se uspostavi nova Evropska komisija, EU nastaviti svoju ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

"To nije nešto što možemo da delegiramo nekim zemljama članicama. Na nama Evropljanima je da vodimo taj proces. Isto važi i za druge globalne igrače", zaključio je Han.

Kada je u pitanju moguća promena ili korekcija granica kao deo sporazuma Beograda i Prištine, Han kaže da je to samo jedan od elemenata u procesu pregovora, te podseća na da je jedini uslov koji postavlja EU da nijedan bilateralni sporazum ne može biti na štetu regionalne stabilnosti.

Mnogo izaslanika može da napravi zbrku

Han je ocenio da mnogo izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine može da napravi zbrku koja bi naknadno morala biti kanalisana.

"Dobro je imati toliko izaslanika, ali na kraju dana to obično napravi zbrku", poručio je Han.

Han je tako odgovorio na pitanje novinara o mogućoj promeni metodologije dijaloga Beograda i Prištine, a nakon imenovanja čak dvojice američkih specijalnih izaslanika i najave postavljanja mogućeg evropskog izaslanika za dijalog.

On je podsetio na primer Majdana i Ukrajine kada je, prema njegovim rečima, bilo toliko različitih izaslanika, interesa i stranaca da se energija trošila na njihovo međusobno usklađivanje.

"Isto važi i za dijalog Kosova i Prištine. Ne može se odvijati bez nas, jer ima uticaj na celu evropsku perspektivu", zaključio je Han.

Han je u razgovoru sa dopisnicima iz balkanskih zemalja u Briselu naglasio da će novoimenovani šef diplomatije Žozep Borel odmah po stupanju na dužnost. što se očekuje 1. novembra, početi da se bavi dijalogom i posetiti Prištinu.

"Čekamo samo formiranje vlade na Kosovu, dok je politička situacija u Srbiji jasna", naveo je Han.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.