Izvor: Nezavisne Novine, 21.Apr.2017, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Na Zapadnom Balkanu nismo obavili posao

PRINSTON - Proširenje Evropske unije, uz sve uslove i kriterijume, najbolja je bezbjednosna politika koju je EU ikada imala – ali ona nije besplatna, izjavio je na Univerzitetu Prinston evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

"Zamislite samo gdje bi sada bile Poljska ili baltičke zemlje da nije bilo proširenja devedesetih godina prošlog veka", rekao je Han, napominjući >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da samo lokalni lideri mogu da obave posao oko ispunjavanja kriterijuma za proširenje.

Zapadni Balkan se nalazi u našem "dvorištu" i na tom području je politika "izvoza stabilnosti" naročito relevantna, ukazao je Han, jer "tamo nismo obavili posao".

Han je naglasio da je u regionu Zapadnog Balkana važno održati kredibilnu i čvrstu evropsku perspektivu pristupanja EU da bi on imao oslonac za stratešku stabilnost i reforme, ističući da je migrantska kriza pokazala da je region već enklava unutar EU.

Činjenica je da su lideri EU nedavno potvrdili da je cijeli region na putu ka punopravnom članstvu u Uniji, podsjetio je Han, što nije malo dostignuće, pogotovo u trenutku kada je došlo do "zamora od proširenja" i kada jedna članica napušta Uniju.

"Ako popustimo u posvećenosti Balkanu, neko drugi bi mogao da se nametne i taj neko to već pokušava", upozorio je Han i naglasio da je EU najbolja opcija, ali da svi moraju da budu spremni da "zaigraju".

Lokalni lideri Zapadnog Balkana moraju da ulože napore i nastave napredak, poručio je Han, dodavši da ti lideri moraju da pokažu političku volju umjesto da igraju političke igre.

Potrebno je da sprovedu stvarne reforme na terenu, pogotovo u oblastima vladavine prava i konkurentnosti, što može da ugrozi poslovne modele pojedinaca, ali strateški ne postoji alternativa i građani to znaju, istakao je Han.

"Moramo da budemo bolji i čvršći kada upotrebljavamo evropsku privlačnu moć koja je možda snažna, ali je potrebno da se koristi na inteligentan način", objasnio je Han i pomenuo primjer da većina Srba vjeruje kako je Rusija najveći investitor u Srbiji, iako je Austrija uložila četiri puta više.

"Mislim da je to dobro prikazuje problem sa kojim se suočavamo, jer stvar nije u Rusiji već u tome da mi našu stranu priče ne prikazujemo sa dovoljno odlučnosti", zaključio je Han

(Fonet)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.