Han: Bez zelenog svetla EU za Skoplje i Tiranu, nema podsticaja ni za Srbiju i Kosovo

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2019, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Bez zelenog svetla EU za Skoplje i Tiranu, nema podsticaja ni za Srbiju i Kosovo

Evropski komesar Johanes Han i šef makedonske diplomatije Nikola Dimov su danas u Briselu izrazili očekivanje da će vođi Evropske unije sutra ili u petak ipak doneti odluku da se Severnoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o članstvu.

Han je ocenio da bi to bila “snažna poruka za ceo region i ukoliko svi uloženi napori Severne Makedonije ne bi bili nagrađeni, nema podsticaja ni za Srbiju i Kosovo, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na primer, da krenu u suštinski dijalog o budućem zajedničkom životu”.

Han je, posle razgovora sa Dimovim, naglasio da se ne traži da odluka EU znači da brzo počnu i sami pregovori o poglavljima, već da to bude “jasan znak opredeljenosti za evropsku perspektivu Severne Makedonije i Albanije” uz očekivanje da sve nužne reforme budu sprovedene.

Odlazeći evropski komesar za proširenje je podvukao da “ukoliko EU ne bi bila u stanju da sredi probleme u svom dvorištu, onda ne bi bila ubedljiva ni u poslovima drugde u svetu”.

Han je rekao da se slaže s Dimovim i nekim članicama EU da proces proširivanja mora da se nadogradi, pospeši, uz delotvornije uređivanje odnosa u Uniji, ali je podvukao da treba uoporedo nastaviti proces proširivanja.

A to je, kako je Han dodao, rekao i francuski predsednik Emanuel Makron prilikom nedavne posete Srbiji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.