Han: BIH do početka maja mora rešiti ključna pitanja ako hoće da napreduje ka EU

Izvor: Blic, 21.Mar.2016, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: BIH do početka maja mora rešiti ključna pitanja ako hoće da napreduje ka EU

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Sarajevu da bi Bosna i Hercegovina do kraja aprila ili početka maja trebalo da reši ključna pitanja, pre svega, mehanizam koordinacije u pregovorima sa EU, prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nastavak provođenja reformske agende i objavljivanje rezultata popisa stanovništva.

"Evropski savet bi u tom slučaju zadužio Evropsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << komisiju da BiH pošalje upitnik EU na popunjavanje", rekao je Han novinarima posle sastanka sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem.

Po njegovim rečima, u slučaju da procesi u BiH ka evropskim integracijama krenu takvom dinamikom, bili bi ispunjeni i dalji ambiciozni rokovi na putu EU integracija.

"Pregovori sa EU utiču na rast investicija. Ako BiH ispuni navedene uslove do početka maja, upitnik EU koji BiH treba da ispuni biće poslat pre letnje pauze, a u suprotnom, celi proces bi bio prebačen za šest meseci", upozorio je evropski komesar za proširenje.

Pojašnjavajući da proces evropskih integracija znači i poboljšanje ekonomskih prilika, Han je naveo primer Srbije u kojoj su strane investicije porasle nakon što su otvoreni pregovori o pridruživanju EU.

"Strane investicije dovele bi i do povećanja zaposlenosti i drugih pozitivnih trendova. Zato ne vidim razloga da se propusti bilo koja od ovih prilika", kazao je Hahn.

On je dalje ocenio da je pitanje objavljivanja rezultata popisa stanovništva, obavljenog 2013. godine, preraslo u političko pitanje i da politički lideri u BiH treba da rade na rešavanju ovog problema.

Po njegovim rečima, prvo od više hiljada odgovora na pitanja koja će BiH dobiti objavljivanjem rezultata popisa je onaj o ukupnom broju stanovnišva BiH.

Evropski komesar za proširenje odao je priznanje domaćim vlastima koje su u poslednjoj godini napravile značajne korake u pristupanju zemlje, što je kulminiralo podnošenjem aplikacije BiH za članstvo u EU.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Deniz Zvizdić je izjavio da mu je Han saopštio da je BiH napravila ozbiljan iskorak i da je urađeno mnogo ozbiljnog posla na putu evropskih integracija.

"Han je istakao da su vrata EU i dalje otvorena za BiH. EU je izuzetno zainteresovana za područje Zapadnog Balkana u smislu investiranja u razvoj infrastrukture i ekonomije, te procesima priključenja EU", rekao je Zvizdić novinarima.

Po njegovim rečima, konstatovano je da se reformska agenda realizuje predviđenom dinamikom i da Savet ministara BiH sa entitetskim vladama treba u centar pažnje staviti jačanje poslovnog okruženja, kako bi se ubrzao ekonomski razvoj zemlje.

Predsedavajući Saveta ministara BiH smatra da se svi zahtevi EU mogu ispuniti u narednim mesecima.

Zvizdić je još kazao da je razgovarano i o potrebi izrade zajedničke strategije, posebno za oblasti transporta, energetike i poljoprivrede, kako bi se BiH mogla kandidovati za projekte iz tih oblasti unutar različitih inicijativa, poput Berlinske inicijative kako se godišnje ne bi gubilo i do 25 miliona evra.

Kada je u pitanju usaglašavanje mehanizma koordinacije, on je rekao da Savet ministara BiH usvojio mehanizam na načelima ustavne nadležnosti, efikasnosti i usklađenosti sa SSP-om, ali da se o tome još razgovara sa entitetskim vladama.

Govoreći o popisu stanovništva, Zvizdić smatra da on "neće propasti, odnosno da 50 miliona evra neće otići u nepovrat".

"Konstatovali smo da je popis sa polja struke prešao na polje politike i nastao je spektar problema. Treba ga završiti, složni smo. Moramo se držati zakona i međunarodnih standarda", istakao je on.

Prema njegovim rečima bez objavljivanja rezultata popisa BiH neće moći popuniti upitnik za pristupanje EU.

"Nije to pitanje numeričkog broja, nego je jedan širi dokument, i ne dolazi u obzir da on propadne, niti da propadne 50 miliona evra", naglasio je Zvizdić.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da ovaj entitet ima svoj stav o popisu stanovništva, navodeći da popis treba da bude objavljen u skladu sa zakonom i svim prihvatljivim principima.

"To je postalo pitanje numeričkog prebrojavanja etničkih grupa, kako oni kažu, odnosno konstitutivnih naroda. Popis treba da predstavlja jednu solidnu osnovu ili temelj za definisanje ekonomsko-socijalnih mera i svih strateških planiranja u budućem periodu", navela je ona.

Cvijanovićeva je još kazala da Vlada RS ima drugačiji stav o mehanizmu koordinacije u odnosu na nivo BiH, te da će se to pitanje rešavati u okviru domaćih institucija.

Evropski komesar za proširenje danas boravi u zvaničnoj poseti BiH.

On se tokom dana sastao i sa članovima Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem, te sa šefom bh diplomatije Igorom Crnatkom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.