HRVATI NA ZAČELJU EU: Polovina građana NEMA NOVCA za sahranu najbližih

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2020, 18:30

HRVATI NA ZAČELJU EU: Polovina građana NEMA NOVCA za sahranu najbližih

Troškovi osnovnih režija poslednjih 10 godina skočili 20 odsto

Prema najnovijim podacima Evrostata, Hrvatska je zauzela poslednje mesto u Evropskoj uniji u kategoriji "vanredni troškovi", a jedan od pokazatelja je to što čak 52 odsto građana te zemlje ne može da priušti iznenadni trošak poput sahrane nekog člana familije, zamene mašine za veš, popravke auta...

Prema proceni, u Hrvatskoj živi oko 2.000 beskućnika kojima je virus Covid-19 najmanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << briga. Oni i dalje kopaju po smeću, spavaju sa pacovima, na dnu su društvene lestvice i u takvim uslovima ne žive dugo. Na državnoj naknadi zbog korona krize sad je oko 600.000 hrvatskih građana, a karantinski život uticao je na BDP.

Potpredsednik Hrvatske mreže protiv siromaštva, Nedeljko Marković, kaže da su troškovi osnovnih režija poslednjih 10 godina u Hrvatskoj skočili 20 odsto. Kako se navodi, troškovi sahrana u vreme korona virusa smanjili su se jer nema muzike i drugih dodatnih sadržaja pa sada, umesto nekadašnjih 6.000 kuna (oko 792 evra), sahrane koštaju oko 3.500 (462 evra).

- Cena sahrana je pala, ali naši troškovi su porasli, jer zaposlenima moramo da obezbedimo maske, skafandere i drugu zaštitnu opremu, kao i dezinficijense - rekao je jedan od vlasnika pogrebnog preduzeća.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.