HR da se suoči sa tamnom stranom, EU im gleda kroz prste

Izvor: B92, 18.Nov.2016, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"HR da se suoči sa tamnom stranom, EU im gleda kroz prste"

Beograd -- Prilika za normalnije odnose propuštena je kada je Hrvatska počela proces pristupanja EU, ali je Evropa Hrvatskoj progledala kroz prste, kaže Miodrag Linta.

"Hrvatsko društvo mora da se suoči sa tamnom stranom svoje istorije iz devedesetih i uspostavi iste standarde prema ratnim zločinima i žrtvama", kaže Linta.

Gostujući u Kažiprstu, on je kazao da hrvatske političke elite ne dopuštaju da se naprave otkloni od zločina i od ustaštva i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se pokrenu pozitivni procesi u odnosima sa Srbijom.

"Mi imamo politiku podele žrtava, pa tako u Hrvatskoj hrvatske žrtve imaju sva prava, dok se srpske jedino negiraju. Aktuelna vlast, bivša vlast i sve bivše vlasti iznose neistine o tome da je Vukovar simbol hrvatskog stradanja i da su Srbi izvršili agresiju. Rat su započele hrvatske paravojne formacije po nalogu režima Franje Tuđmana", smatra Linta.

Kako je rekao, prilika za dijalog je postojala u prethodnih 15 godina, ali je ona propuštena zbog zvanične politike Zagreba, ali i Brisela.

"Kada je Hrvatska pristupila EU, samo nekoliko meseci kasnije je započela antisrpska kampanja i lomljenje tabli u Vukovaru", kaže on.

Na konstataciju da je sada 2016. godina i da su i od ratova i od pristupanja EU prošle godine, Linta kaže da "srpska javnost nema probleme se činjenicama".

"U srpskoj javnosti u velikoj većini nije sporno prihvatiti činjenicu da su pripadnici srpskog naroda vršili zločine. Postoji volja da se sudski procesi završe, a u Hrvatskoj nisu ni podizane optužnice", navodi Linta.

Predsednik Saveza Srba iz regiona kaže da je prvi preduslov za saradnju pokazivanje političke volje.

"Pre svega dve Vlade, a zatim i sudova i tužilaštva. Hrvatsko tužilaštvo to odbija. Mi nemamo spremnost ni hrvatske elite da napravi otklon od ustaštva, što je najveća ljaga Hrvatske, a ne ono kakvim ga predstavljaju", kaže Linta.

Na kraju, on kaže da su na potezu ponovo EU i Brisel, a odluku o dodeljivanju posebnog statusa Vukovaru naziva potencijalno skandaloznom.

"Ako je cilj te odluke da se suspenduju zakonske odredbe koje daju prava srpskoj zajednici u Hrvatskoj, to je skandalozna i antievropska odluka. A ide se u tom pravcu", kaže Linta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.