EU trojka proziva Haradinaja, on optužuje Mogerini

Izvor: Mondo, 18.Dec.2018, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU trojka proziva Haradinaja, on optužuje Mogerini

Predstavnici EU Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johanes Han uputili su novo neprijatno pismo premijeru privremenih kosovskih institucija Ramušu Haradinaju. Haradinaj za neuspeh optužio Mogerini.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak, File

U pismu se navodi da je Haradinaj svojim jednostranim akcijama ugrozio napredak koji je do sada postignut u dijalogu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />Evropski funkcioneri pozdravljaju rezoluciju o dijalogu, koju je kosovska skupština usvojila na Haradinajevu inicijativu, ali, kako prenose prištinski mediji, ukazuju da će dijalog biti nastavljen u istom formatu, koji podrazumeva da EU zastupnikom stavova Prištine i učesnikom u dijalogu i dalje smatra samo Hašima Tačija.

Portparol Evropske unije Maja Kocijančić potvrdila je za Tanjug da je pismo Mogerini, Hana i Malstrom upućeno Haradinaju, ali nije želela da govori o njegovom sadržaju.

Sadržaj je obelodanila GazetaExpress onlajn, ističući da evropska "trojka" u pismu najpre odbacuje Haradinajevu ocenu, koju je izneo u svom prethodnom pismu Briselu, da je u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine malo toga učinjeno.

Mogerini ljuta zbog Prištine!

Poručuju takođe da kosovskoj vladi treba da bude jasno da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen u formatu u kojem je taj proces i započet:

"Snažno odbacujemo vašu ocenu da dijalog stagnira. Umesto toga, dijalog na čelu sa dva predsednika obeležava i označava stalni napredak. Ovu procenu smo podelili sa liderima EU na Evropskom savetu u decembru i dobili smo ohrabrujuće poruke podrške", navodi se u pismu upućenom Haradinaju.

Vučić u SB UN: Zabrinut sam i uplašen (FOTO, VIDEO)

Predstavnici EU smatraju da je rezolucija usvojena u kosovskoj skupštini važna i da treba da doprinese ubrzanju nastavka procesa na konstruktivan način, u okviru dijaloga na visokom nivou.

EU: Odmah povucite takse i formirajte ZSO

"Mi to pozdravljamo i smatramo to uvodnim stavovima Kosova koje će njegov predsednik izraziti u nastavku dijaloga", kaže se i ističe da je za EU dijalog jedini realni okvir za rešavanje normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.

HARADINAJ OPTUŽUJE MOGERINI

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, rekao je danas da nije on, nego Federika Mogerini odgovorna za neuspeh dijaloga sa Beogradom.

Haradinaj tvrdi da je evropska šefica spoljne politike i bezbednosti dozvolila da taj proces "isklizne iz šina".

Kosovski premijer je "optužbu" rekao novinarima u Prištini, nakon sednice Vlade tzv. Kosova, na kojoj je raspravljano o sveobuhvatnom i obavezujućem nacrtu sporazuma Beograda i Prištine.

Nacrt sporazuma je predstavio savetnik Haradinaja, Avni Arfifi, i istakao da taj dokument predviđa da Srbija prizna kosovsku nezavisnost, suverenitet Kosova, pravdu za ratne zločine i obeštećenje žrtvama seksualnog nasilja.

Takođe, rekao je, traži se članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Arifi je rekao da na tri sastanka sa, kako je naveo, "srpskom stranom, oni nisu bili spremni da sprovedu bilo kakav sporazum".

"Vlada Kosova sprovela je svaki briselski sporazum. Odbijanje srpske strane dovelo je do gubitka od 12 miliona evra. Građani Kosova zaustavljaju se svakodnevno, na graničnim prelazima ", rekao je on.

Haradinaj je još jednom ponovio da porez na srpsku robu neće biti ukinut dok, kako je rekao, "Srbija ne prizna Kosovo".

Na pitanje zašto je bio ljut tokom jučerašnjeg sastanka sa šefom evropske diplomatije Federika Mogerini u Briselu, premijer Haradinaj je rekao da je "nju povredila njegova istina".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU odgovorila Haradinaju: Pregovaramo samo sa Tačijem

Izvor: B92, 18.Dec.2018

Predstavnici Evropske unije ponovo su pisali premijeru privremenih kosovskih institucija Ramušu Haradinaju...Predstavnici EU Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrem i komesar Johannes Hahn uputili su novo pismo premijeru privremenih kosovskih institucija, Ramušu Haradinaju, u kojem...

Nastavak na B92...

EU zahteva da dijalog sa Srbijom vodi Tači

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Dec.2018

U pismu koje su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerine, komesari za trgovinu Sesilija Malstrom i za proširenje i politike dobrosusedstva Johanes Han, uputili premijeru Kosova Ramušu Haradinaju se zahteva da i pored formiranja pregovaračke ekipe Kosova dijalog i dalje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.