HARVARD POTVRDIO EKONOMSKU MOĆ SRBIJE: Do 2028. ćemo se brže razvijati od regiona, ali i od nekih članica EU

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jul.2020, 23:24

HARVARD POTVRDIO EKONOMSKU MOĆ SRBIJE: Do 2028. ćemo se brže razvijati od regiona, ali i od nekih članica EU

Ekonomisti sa Harvarda ocenjuju da će se zemlje koje su diverzifikovale proizvodnju u složenije sektore, najbrže razvijati u narednoj deceniji

Srbija će se do 2028. godine razvijati brže od bivših jugoslovenskih republika – Hrvatske, Slovenije i Severne Makedonije, ali i od nekih članica EU – Češke Republike, Bugarske i Mađarske.

Do ovih podataka došli su stručnjaci američkog univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Harvard koji su u svojoj najnovijoj studiji do detalja naveli kako će koja zemlja u našem regionu, ali i u ostatku Evrope, da se razvija i raste u narednih osam godina.

I zaključak na osnovu statističkih podataka je sledeći: Među tranzicijskim zemljama zavidan privredni rast do 2028. imaće Srbija. Kako navode, naša zemlja bi u proseku mogla da raste nepuna 3 odsto godišnje (preciznije 2,9). Manji rast istovremeno će imati danas daleko ekonomski razvijenija Slovenija - 2,35 odsto kao i Severna Makedonija - 2,26 procenata.

Privreda Češke Republike u narednih osam godina takođe će, po parametru rasta BDP, biti iza Srbije. Češka bi tako rasla 2,19 odsto u proseku, a susedna Hrvatska 2,16 odsto. Bugarska i Mađarska imale bi još manji rast - 2,06 odsto.

Ineresantno je i da studija sa Harvarda predviđa rast za BiH od 4,07 odsto. Nešto više od 3 procenta rasla bi Slovačka (3,28 odsto), zatim Poljska (3,19) i Rumunija (3,03).

Najnoviji podaci Evropske komisije, takođe su optimistični. Kako navode, Srbija je u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila rast BDP od 5 odsto, što je ujedno ubedljivo najbolji rezultat u regionu. Albanija je zabeležila minus od 2,5 procenta, Severna Makedonija imala je rast od 0,2 odsto, Crna Gora 2,7, BiH 2 procenta i KiM 1,3 odsto.

Srbija je imala bolji rezultat čak i od Turske, koja je ostvarila rast od 4,5 odsto.

.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže je teško predviđati na dugi rok, ali da pomenuta studija ima logike.

- Osam godina je jako dugačak period, da bi kretanje privrede moglo da se prognozira sa izvesnošću, ali predviđanja stručnjaka sa Harvarda imaju logike. Pre svega, zbog dve stvari - niske polazne osnove koja karakteriše sve zemlje regiona i dobrih rezultata Srbije u poslednjih nekoliko godina, kada smo privukli dosta stranih investicija i ostvarili značajan rast, znatno ispred nekih zemalja u regionu - ocenjuje profesor Savić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.