Gruzija prepoznala Srbiju kao naozbiljnijeg kandidata za EU

Izvor: RTS, 11.Jul.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruzija prepoznala Srbiju kao naozbiljnijeg kandidata za EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja učestvuje na dvodnevnoj Međunarodnoj konferenciji "Evropski put Gruzije - partnerstvo koje znači, 10 godina posle", u gruzijskom gradu Batumiju, izjavila je da je ta zemlja prepoznala Srbiju kao najozbiljnijeg kandidata za članstvo u EU, državu sa ozbiljnom i realnom perspektivom članstva.
Jadranka Joksimović je istakla da je Gruzija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << upravo zato i pozvala srpsku ministarku na skup, jer Srbiju vidi kao vodeću zemlju tog procesa, od koje može mnogo da nauči i da čuje iskustva.

U tom smislu, ministarka je podvukla da je Srbija voljna i otvorena da i Gruziji i svima koji su zaineteresovani pomogne u procesu evropskih integracija i podržava evropsku perspektivu svih koji je žele.
"To je naišlo na dobar odziv", rekla je Joksimovićeva za Tanjug i dodala da će sa ministrom spoljnih poslova Gruzije, tokom posete toj zemlji, potpisati sporazum o saradnji dve zemlje.
Ministarka je navela da se u Batumiju obeležava 10 godina Istočnog partnerstva, velikom projekta koji je svojevremeno EU pokrenula sa Ukrajinom, Belorusijom, Moldavijom, Azerbejdžanom i Jermenijom i Gruzijom koje imaju sporazume o pridruživanju, ali kojima nije garantovano članstvo u EU kao krajnji cilj.
To neke od zemalja, koje su napredne u tom procesu poput Gruzije, donekle i frustrira, primetila je Joksimovićeva, te navela da je bilo važno sageldati sta su zapravo poruke nakon 10 godina politike istočnog parterstva i kakva je perspektiva.
Ona je podsetila da postoje obećanja i za druge zemlje u regionu u vezi sa početkom pregovora sa Unijom, koje Srbija podržava.
Joksimovićeva je najavila i dolazak predsednika Francuske Emanuela Makrona u dvodnevnu posetu Srbiji, ističući da je važno za našu zemlju da čujemo iz prve ruke kakva su razmišljanja jedne od najavžnijih članica EU u pogledu budućnosti proširenja.
Ali, isto tako je važno da i drugi čuju, a prilika za to je skup u Gruziji, kakva su razmišljanja jedne ozbiljne, uznapredovale zemlje u procesu evrointegracija, kao što je Srbija, o budućnosti procesa.
Na skupu i mađarski šef diplomatije
Na skup je, kaže, došao i njen mađarski kolega Peter Sijarto, kao ministar spoljnih poslova zemlje koja dosledno i principijelno podržva kredibilnu politiku proširenja, a otvorena je i za produbljivanje istočnog partnerstva.
Pored toga, prisutni su i ministri spoljnih poslova brojnih država članica EU, tako da se na skupu mogu čuti različite percepcije i očekivanja od procesa evrointegracija.
Joksimovićeva je naglasila da kredibilitet tog procesa mora da bude sačuvan, što je, kaže, prenela i kolegama, koji su bili saglasni sa njom.
Prema njenim rečima, ako postoji mogućnost članstva i ako je Srbija kao država kandidat pre svega okrenuta reformama, važno je da kredibilitet procesa ostane.
Joksimovićeva je napomenula da se reforme svakako sprovode zbog građana, ali da su one vodeća i "transformativna" snaga tog procesa, odnosno ne bismo bili u procesu evrointegracija da na kraju nema članstva kao dodatne vrednosti.
Ona je govorila na panel sesiji "Život posle pridruživanja - u potrazi za značajnijom svrhom", a predviđeno je i sastanak ministarke i predsednika Gruzije Salome Zurabičvili,.
U petak će ministarka Joksimović i šef diplomatije Gruzije David Zalkaliani potpisati Memorandum o saradnji u oblasti evrointegracija. 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Joksimović: Srbija i Gruzija prijatelji i partneri

Izvor: Večernje novosti, 11.Jul.2019

Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović sastala se u Batumiju sa predsednicom Gruzije Salomom Zurabičvili, koja je istakla značaj dobrih političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović sastala se u Batumiju sa predsednicom...

Nastavak na Večernje novosti...

Srbija spremna da podeli svoja iskustva iz procesa evropskih integracija

Izvor: RTS, 12.Jul.2019, 14:28

Gruzija je Srbiju prepoznala kao najozbiljnijeg kandidata za članstvo u EU od kojeg želi da nauči i dobije više informacija i tehničkog saznanja, kao i opšte konsultacije u vezi procesa evropske integracija, istakla je u Batumiju ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.