Grubješić: Srbija se opredeljuje za ubrzani proces integracija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2020, 13:40

Grubješić: Srbija se opredeljuje za ubrzani proces integracija

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku ocenila je danas da se Srbija prihvatanjem nove metodologije u pregovorima sa Evropskom unijom opredeljuje za ubrzani proces evropskih integracija.

Grubješić za Tanjug navodi da metodologija nikada nije bila probem, već su to bili politička volja i ekonomski instrumenti kao odgovor na najveće izazove.

Bez obzira na to, ipak je EU, na inicijativu Francuske uvela nove elemente i interesantna rešenja koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi, kaže Grubješić, trebalo da budu od koristi za Srbiju i ostale zemlje kandidate za članstvo.

Grubješić smatra da se i nova metodologija zasniva na sistemu "štapa i šargarepe", međutim, ukazuje da su ovaj put podsticaji konkretniji i predvidljiviji i ogledaju se u ubrzanim integracijama, značajnom finansiranju i ulaganju, u skladu sa obavljenim sektorskim reformama, nakon zatvaranja jedne tematske celine.

Grubješić je podsetila da do sada nije bilo neposrednog nagrađivanja za zatvaranje poglavlja.

Proširenje, kako ističe, i dalje ostaje prevashodno politički proces, ali se sada ekonomska dimenzija naglašava jer je svima jasno da bez izdašne finansijske podrške od strane EU nije moguće uhvatiti korak sa zemljama članicama.

U tom smislu očekuje da se u septembru objavi i investiciono-razvojni plan za Zapadni Balkan, što, kako kaže, predstavlja šansu za ekonomsko-socijalni razvoj, naročito u periodu oporavka nakon pandemije i suočavanja sa njenim ekonomskim posledicama.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.