Grubješić: Bilo bi korisno ukinuti veto u pregovorima

Izvor: N1 televizija, 12.Jul.2018, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubješić: Bilo bi korisno ukinuti veto u pregovorima

Za Srbiju bi bilo veoma korisno ukoliko bi države članice EU prihvatile predlog da se ubuduće u odlučivanju o merilima u pristupnim pregovorima sa zemljama kandidatima ne zahteva jednoglasna odluka svih članica, već kvalifikovana većina, ocenila je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

Ona je kazala da je i ranije, u okviru Strategije za proširenje EU na Zapadni Balkan, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bilo govora o toj ideji, ali samo u oblasti zajedničke spoljne politike i bezbednosti.

"Sada se po prvi put spominje mogućnost da se prilikom glasanja u pristupnim pregovorima praktično onemoguće situacije kakva je bila, primera radi, sa pokušajem blokade Srbije od strane Hrvatske na temu prelaznih merila u Poglavlju 23. o pravosuđu", kazala je Suzana Grubješić.

Ona je dodala da nije preterani optimista, jer oko te odluke moraju da se slože sve države članice Unije.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je tokom ovonedeljnog samita o Zapadnom Balkanu u Londonu izjavio da je za pristupanje neke države u punopravno članstvo u EU, potrebna jednoglasna odluka država članica.

"Za mnoge manje korake na tom putu, tokom pristupnih pregovora možemo predložiti da više ne bude potrebna jednoglasna, već odluka kvalifikovane većine u Savetu EU, kazao je Han.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.