Griep: Mandat Specijalnog suda trajaće do završetka postupaka, na to se obavezala Skupština Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Dec.2019, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Griep: Mandat Specijalnog suda trajaće do završetka postupaka, na to se obavezala Skupština Kosova

Mandat Specijalnog suda za ratne zločine OVK trajaće sve dok Savet EU ne obavesti kosovsku vladu da su svi postupci i istrage završeni, tako da formalno ne postoji potreba da se produžuje mandat tom sudu, izjavila je portparolka Specijalnog suda Angela Griep.

Ona je za portal Košev demantovala navode iz Prištine da kosovski parlament treba da produži mandat sudu čiji petogodišnji mandat, po ustavnom amandmanu Kosova iz 2015. godine, ističe naredne godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
"Predviđeno je zakonom i kako je usvojeno u Skupštini Kosova, mandat Specijalalizovanih veća Kosova traje sve dok Savet EU ne obavesti kosovsku vladu da su svi postupci i istrage završeni tako da formalno ne postoji potreba za produženje mandata Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu", navela je Angela Griep.

Portparolka Specijalnog suda nije precizirala da li će i na koji način proces zaštite svedoka biti promenjen u odnosu na ranija suđenja, ali je navela da je "zaštita i podrška svedocima jedan od glavnih prioriteta za kosovsko Specijalno tužilaštvo i Specijalni sud".

"Imamo Specijalnu jedinicu koja se bavi samo zaštitom svedoka i podrškom kako bi se osigurala bezbednost i sigurnost pre, tokom i posle suđenja", navela je Angela Griep.

Dodala je da će suđenja, kada budu podignute prve optužnice, moći da se prate uživo na sajtu Specijalnog suda na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.