Građani Srbije potrošili 7 milijardi evra na hranu i bezalkoholna pića

Izvor: B92, 10.Dec.2019, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije potrošili 7 milijardi evra na hranu i bezalkoholna pića

Luksemburg -- Izdaci za hranu domaćinstava u zemljama Evropske unije čine u proseku 12,1 odsto njihovih ukupnih rashoda, a u Srbiji 24,2 odsto, prema podacima Evrostata.

Rezultati istraživanja, objavljeni na zvaničnoj internet stranici evropske statističke službe, pokazuju da su domaćinstva u EU 2018. godine potrošila 1.047 milijardi evra na hranu i bezalkoholna pića, što čini 6,6 odsto BDP-a u Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Uniji. U Srbiji, domaćinstva su potrošila 7,05 milijardi evra, ili 16,4 odsto BDP-a.

Izdaci za hranu su treća najveća stavka u ukupnim troškovima domaćinstava u EU, posle rashoda za stan, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva koji odnose 24 odsto kućnog budžeta i prevoza, sa udelom od 13,2 odsto.

U analizi nisu dati podaci o tome koliki udeo režijski troškovi i prevoz imaju u ukupnim rashodima srpskih domaćinstava.

Interesantan je podatak da su hranu i bezalkoholna pića 2018. godine najskuplje plaćala domaćinstva u Rumuniji, kojima su ti izdaci "oduzimali" čak 27,8 odsto kućnog budžeta, a najjeftinije su prolazila britanska domaćinstva, gde su tri troškovi činili samo 7,8 odsto ukupnih kućnih rashoda.

Kada je reč o državama na tlu bivše SFRJ, hrana i bezalkoholna pića su bili prošle godine velika stavka u ukupnim rashodima domaćinstava u Crnoj Gori sa udelom od 24,8 odsto, u Hrvatskoj su činili 18,8 posto, a u Sloveniji 14 procenata ukupnih troškova domaćinstava.

U studiji nisu dati podaci za Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.