Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jul.2018, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grabar-Kitarović: Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović izjavila je danas u Tirani da Zagreb "snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak koji je do sada postigla u ispunjavanju kriterijuma neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji".

Drugog dana posete Tirani gde se sastala s predsednikom parlamenta Granitom Rucijem, Grabar-Kitarović je čestitala albanskoj strani na odluci Evropskog veća o otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019. i obećala da će >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Hrvatska pomoći znanjem i iskustvom koje je stekla na vlastitom evropskom putu.

"Treba da nastavimo zajedno da radimo kako bismo uspostavili još bolju saradnju (...) kao zemlja s izuzetnim geostrateškim položajem, Albanija će imati sve značajniju ulogu u jugoistočnoj Evropi. Hrvatska se raduje daljnjem jačanju svojih strateških odnosa s Albanijom", rekla je Grabar-Kitarović, prenosi Hina.

Prema njenim rečima to će doprineti pozitivnim procesima u susedstvu, kako u vidu stabilnosti i sigurnosti, tako i u poboljšanju privredne sigurnosti. "Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga učiniti", dodala je.

Ponovila je da Hrvatska pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Evrope i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.

"Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznala", rekla je.

Predsednica Hrvatske u govoru se osvrnula i na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu.

"Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno", kazala je i podsetila na brojne Albance koji su se borili u Domovinskom ratu.

"Bili smo doslovce braća po oružju, prije nego smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i verujte mi - Hrvatska to neće zaboraviti", dodala je.

Kazala je da je Hrvatska, zemlja na raskrsnici hrišćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

"Albanci su u potpunosti integrisani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva (...) kako vole i poštuju Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubni Albanci, sjajan su primer pozitivnog uticaja na odnose naših zemalja", kazala je predsednica Hrvatske podsetivši na zajednicu Arbanasa kod Zadra koja tamo živi od 18. veka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.