Izvor: RTS, 30.Sep.2022, 20:07

Gas, EU i Robin Hud - grejanje najsiromašnijih preusmeravanjem ekstraprofita

Ministri energetike zemalja Evropske Unije na vanrednom sastanku u Briselu usvojili su mere za ublažavanje posledica visokih cena energenata za građane i privredu. Iako je 15 zemalja tražilo zamrzavanje cene gasa u Evropi, dogovor o tome je izostao.
Astronomske cene energenata sve više brinu Evropljane. Da bi rasteretila domaćinstva i preduzeća EU je odlučila da ograniči >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobit energetskih kompanija i preusmeri tako dobijenih 140 milijardi evra ka ugroženima.

Dogovoreno je i obavezujuće smanjenje potrošnje struje od pet odsto u najopterećenijim satima.
"Neophodna je intervencija na evropskom tržištu gasa, da bi se bi se oborila cena za kupce u EU i smanjila cena električne energije koja se dobija upotebom gasa", napominje Kadri Simson, evropska komesarka za energetiku.
I dok o nekim drugim vanrednim merama postoji dogovor, recimo o ograničavanju i preusmeravanju ekstraprofita energetskih kompanija - o načinima da se obuzda cena gasa očito i dalje će morati da se razgovara.
Petnaest zemalja članica smatra da dogovoreno nije dovoljno i traži od Evropske komisije predlog zamrzavanja velikoprodajne cene gasa, bez obzira odakle on dolazi.
Komisija strahuje da bi ta mera mogla da ugrozi snabdevanje gasom. Slično misle Holandija, Danska i Nemačka.
"Više od 15 zemalja veruje da je neophodna intervencija u ceni gasa. I verujem da možemo da nađemo rešenje sa Nemačkom i drugima koji su protiv", ističe Tina van der Straten, ministarka energetike Belgije.
Nemačka se za sada protivi ograničenju cena na evropskom nivou, ali je danas objavila nacionalni paket od čak 200 milijardi evra za pomoć građanima i privredi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ministri EU usvojili mere za ublažavanje krize zbog skupih energenata

Izvor: Radio 021, 01.Okt.2022, 15:57

Ministri energetike EU postigli su dogovor o regulativi koja treba da ublaži krizu zbog cene energenata, uključujući i namet za energetske kompanije koje profitiraju od nestašice fosilnih goriva.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.