Fronteks pokrenuo operaciju u CG, drugu van EU: Sledi i Srbija?

Izvor: B92, 15.Jul.2020, 18:42

Fronteks pokrenuo operaciju u CG, drugu van EU: Sledi i Srbija?

Fronteks je pokrenuo operaciju u Crnoj Gori, što je druga operacija ove agencije van EU.

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), čiji je osnovni zadatak zaštita spoljnih granica Evropske unije, pokrenula je 15. jula operaciju u Crnoj Gori, što je druga operacija te agencije van EU.

Kako prenosi portal Balkanska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednosna mreža, Crna Gora je, nakon Albanije, druga država zapadnog Balkana gde EU pokreće misiju za poboljšanje kontrole granica i borbe protiv ilegalnih migracija, a zatim bi mogle da slede Srbija, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Prema navodima Fronteksa, u Crnoj Gori će biti razmešteno nekoliko policijskih službenika kao vid pomoći crnogorskim graničnim organima, na granici sa Hrvatskom.

Narednih sedmica prisustvo će biti prošireno i na kontrolu pomorske granice, uključujući podršku zadacima traganja i spasavanja.

"Crna Gora i druge zemlje Zapadnog Balkana ključni su partneri EU u zaštiti naših granica i u borbi protiv prekograničnog kriminala. Zbog toga danas pokrećemo drugu operaciju u regionu", rekao je izvršni direktor Fronteksa Fabris Ležeri.

Glavni cilj operacije je borba protiv prekograničnog kriminala, švercovanja migranata, trafikinga, falsifikovanja ličnih isprava, ukradenih vozila i plovila kao i sprečavanje šverca droge, oružja i borba protiv terorizma.

Policijski službenici EU će sve aktivnosti sprovoditi u saradnji i uz prisustvo crnogorskih kolega.

Misija Fronteksa u Crnoj Gori pokrenuta je nakon što je savet EU 26. maja usvojio sporazum o upravljanju granicama izmedju Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu sa Podgoricom i sa Beogradom.

Prethodno su Skupština Crne Gore i Evropski parlament usvojili sporazum o statusu izmedju te zemlje i EU o aktivnostima Fronteksa koji je stupio na snagu prvog jula.

Slični sporazumi nalaze se u različitim fazama realizacije i sa drugim državama regiona, a najdalje je odmakla Srbija. Prema navodima Saveta EU, sporazum sa Beogradom će stupiti na snagu čim Srbija završi potrebne procedure.

Evropski parlament je u maju ove godine već usvojio je sporazum o statusu sa Srbijom.

Sporazum sa Severnom Makedonijom parafiran je u julu 2018. a sa Bosnom i Hercegovinom u januaru 2019. godine i oba čekaju na finalizaciju.

Albanija je prva zemlja zapadnog Balkana u kojoj je Fronteks pokrenuo operaciju van teritorije EU. Od 22. maja prošle godine tamo je razmešteno je 50 policijskih službenika sa šesnaest patrolnih automobila i jednim vozilom sa termovizijskom kamerom.

Prvi kontigent činilo je ljudstvo iz Austrije, Hrvatske, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Letonije, Holandije, Rumunije, Poljske i Slovenije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

FRONTEKS POKRENUO AKCIJU U CRNOJ GORI: Druga van teritorije EU! Pomoć na granici sa Hrvatskom ali i na moru!

Izvor: Kurir, 15.Jul.2020

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), čiji je osnovni zadatak zaštita spoljnih granica Evropske unije, pokrenula je 15. jula operaciju u Crnoj Gori, što je druga operacija te agencije van EU.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.