Francuski zvaničnik: EU nema novi pristup za Bregzit, ali je spremna za pregovore

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Okt.2020, 22:18

Francuski zvaničnik: EU nema novi pristup za Bregzit, ali je spremna za pregovore

Evropska unija (EU) neće menjati pristup kako to zahteva Velika Britanija u pregovorima o budućim odnosima posle Bregzita, ali je spremna da pregovara sa Londonom, upozorio je večeras francuski državni sekretar zadužen za evropske poslove Kleman Bon (Clement Beaune).

"Nećemo imati novi pristup", rekao je Bon u Odboru za evropske poslove >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << francuskog parlamenta.

Bon je odbacio zahtev britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson), koji je nastavak pregovora nedavno uslovio "suštinskom promenom pristupa" EU i dodao da možda neće biti postignut sporazum.

"Naši prioriteti su jasni i nema potrebe da to menjamo. Oni su preneti na transparentan način partnerima u pregovorima. Na njima je sada da nam kažu da li žele nastavak pregovora. Mi smo spremni", dodao je francuski zvaničnik.

Evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije (Mićel Barnier) pozvao je ranije danas Veliku Britaniju da "iskoristi preostalo vreme" na najbolji način za pregovore o trgovinskom sporazumu koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara.

Velika Britanija je 31. januara napustila EU. Dve strane imaju rok do kraja godine da se dogovore o budućim odnosima i trgovinskoj razmeni.

Dve strane treba da se dogovore između ostalog o pitanjima trgovine, bezbednosti, energetike, ribolova i saobraćaja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

London spreman za nastavak pregovora o sporazumu posle Bregzita

Izvor: Beta, 21.Okt.2020, 18:46

Velika Britanija izrazila je spremnost da već sutra nastavi pregovore sa Evropskom unijom (EU) o sporazumu o budućim odnosima dve strane posle Bregzita."Jasno je da ostaju značajne razlike izmedju naših stavova o najtežim temama, ali smo spremni da sa EU vidimo da li je moguće da stavove približimo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.