Izvor: Beta, 01.Feb.2023, 17:36
Forum o vinogradarstvu: Proizvodnja treba da bude održiva i ekološka, da se čuva životna sredina
Proizvodnja u vinogradarstvu treba da bude održiva i ekološka, kako bi se očuvala životna sredina, autentični pejzaži i podstakao razvoj turizma, zaključci su diskusionog foruma "U susret agroekološkoj tranziciji u vinogradarstvu" koji je održan danas u Kragujevcu.Na skupu su predstavljene strategije koje su rezultat međunarodnog projekta "Ecovinegoals", u kome učestvuje šest zemalja, uz finansijsku podršku Evropske unije, a osnovna ideja projekta je da se zaštite vinogradarske regije primenom održivih modela vinogradarstva.Nosilac projekta je Razvojna agencija VEGAL iz Italije, a Razvojni biznis centar Kragujevac (RBC) je odgovorni partner u Srbiji."Jako je važno da vinogradarstvo što više uskladimo sa prirodom, da smanjimo broj prskanja i intenzivnih mera koje štete prirodnom okruženju i biodiverzitetu", rekla je za Betu direktorka RBC-a Marija Stojadinović.Ona je dodala da su, tokom projekta koji se sprovodi od 2020. godine, na osnovu istraživanja utvrđene mere i preporuke za lokalne zajednice u Srbiji za agroekološku tranziciju u vinogradarstvu."U Srbiji je pilot opština bila Topola. Istraživanja su pokazala da kod naših vinogradara i vinara dominira intenzivna proizvodnja, ali i pored toga postoje određene agroekološke prakse kao što su recimo drveni stubovi, ručno branje grožđa i slično", rekla je Stojadinović.Navela je da je rezultat projekta u Srbiji izrada tri lokalna akciona plana ...
Pogledaj vesti o: Kragujevac