Fon der Lajen: Loši signali za Skoplje i Tiranu

Izvor: RTS, 17.Okt.2019, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fon der Lajen: Loši signali za Skoplje i Tiranu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da "signali ne pokazuju" da će biti doneta odluka o početku pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU.
"Duboko žalim zbog toga, jer verujem da su te države uložile ogromne napore da bi se približile Evropskoj uniji, tako da je veoma važno da dobiju pozitivne signale", rekla je za Politiko šefica Evropske komisije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ursula fon der Lajen je ovo izjavila uoči samita lidera EU, od kojeg Skoplje i Tirana očekuju definisanje datuma za početak pregovora sa EU i dva dana pošto se Savet ministara EU nije saglasio sa otvaranjem pregovora sa ove dve države.
Glavne prepreke otvaranju pregovora sa dve balkanske države bili su Francuska i Holandija. Francuska je stavila do znanja da ne prihvata pregovore ni sa jednom od dve balkanske zemlje, tražeći prethodnu izmenu metodologije pristupnih pregovora i dodatni izveštaj Evropske komisije o reformama u Skoplju i Tirani.
U praksi, ovaj stav bi mogao da znači odlaganje odluke o pregovorima najmanje do sredine sledeće godine, moguće i duže, i to nakon što je odluka već dva puta odložena.
Makedonski premijer Zoran Zaev upozorio je lidere Evropske unije da će njegova vlada "biti mrtva" ukoliko ne donesu pozitivnu odluku o početku pregovora, dok je albanski premijer Edi Rama poručio da su uradili sve što je EU od njih tražila. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EU bez odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2019

Novoimenovana predsednica Evropske komsije Ursula fon der Lajen kaže da nema signala da će na sastanku lidera EU u Briselu biti postignuta odluka u procesu proširenja EU..."Duboko žalim zbog toga, jer verujem da su ove zemlje napravile značajne napore da bi se približile EU i zato je veoma važno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.