Fič Italiji ne veruje, ministar odgovara - ispraviće

Izvor: B92, 02.Sep.2018, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fič Italiji ne veruje, ministar odgovara - ispraviće

Rim -- Italija će poštovati sve budžetske obaveze prema EU, rekao je ministar ekonomije Đovani Trija i dodao da će do konkretnih izbora doći u narednim sedmicama.

Time je odgovorio na primedbe bonitetnih agencija kao što je Fič, koja je u petak promenila svoju ocenu o rejtingu italijanskog državnog duga u "negativan" od "stabilan", prenela je agencija Rojters.

Fič je izrazio zabrinutost zbog obećanja populističke vlade da će smanjiti porez i povećati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izdatke za socijalnu pomoć.

"Akcije u narednim sedmicama biće prenete u vladina zvanična dokumenta", rekao je Trija novinarima.

"Primedbe Fiča biće ispravljene... u pozitivne, jer mišljenje nije zasnovano na činjenicama, već na namerama koje se pripisuju vladi", istakao je italijanski ministar ekonomije.

Fič smatra da glavni rizik za Italiju predstavlja to što ekspanzivne fiskalne mere mogu da oslabe dinamiku smanjenja duga.

Italija ima najveći teret duga među velikim ekonomijama evrozone, od oko 130 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Budžet za 2019. godinu trebalo bi da bude predstavljen do kraja oktobra i mora da ga odobri Evropska komisija.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.