Fajon: Francuska je uzela EU kao svog taoca

Izvor: RTS, 08.Nov.2019, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajon: Francuska je uzela EU kao svog taoca

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU i dugogodišnja poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon kaže da je Francuska uzela celu Evropsku uniju za svog taoca.
Tanja Fajon je za Radio Sarajevo govorila o evropskoj budućnosti Balkana, zastojima na tom putu, izazovima jačanja uticaja Rusije, Kine, Turske, hrvatskom predsedavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU...

Povodom nedavne odluke o Albaniji i Severnoj Makedoniji, Fajonova je rekla da to nije slavan trenutak za EU i da se ona već nekoliko puta žalila zbog toga što se ne otvaraju pregovori sa tim zemljama. 
"Francuska je uzela cijelu EU kao svojeg taoca. Moram još jednom da naglasim da evropske integracije Zapadnog Balkana jesu, i ostaju, važna strateška politika u našem zajedničkom interesu. Naravno, ja sam izrazila izrazito razočarenje što vođe Unije nisu ispunile svoje obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekla je Fajonova. 
Dodala je da sada na testu posvećenost evropskoj integraciji Zapadnog Balkana.
"Tu u mislima osobito imam Francusku. Pored Francuske, kada su u pitanju neke druge zemlje Balkana, tu imamo i Holandiju, Dansku, Njemačku... Ta atmosfera se nekako mijenja, pa pored Francuske, kada su u pitanju neke druge zemlje Balkana, imamo i Holandiju, Dansku, Nemačku", rekla je Tanja Fajon. 
Odgovarajući na pitanje novinara da li se ovim otvara prostor za zemlje poput Rusije, Turske, Kine, da popune vakuum i u geopolitičkom smislu, i da li EU vidi interese takvih faktora, Fajonova je rekla da ih sigurno vidi:
"Sad smo u situaciji kada još čekamo novu Europsku komisiju. Mi smo, naravno, bili veoma jasni da odgovornost za nedonošenje pozitivne odluke nije u zemljama koje su se s pravom nadale u pozitivan ishod. One su ispunile ono što su obećale. Unija je ta koja nije ostvarila obećanje dato zbog unutrašnjih pitanja. To škodi kredibilitetu Unije ne samo na Zapadnom Balkanu, nego i šire."
Tanja Fajon je podsetila da je nedavno u Evropskom parlamentu usvojena Rezolucija u kojoj se navodi da je, naravno, ceo Zapadni Balkan deo Evrope, da je uvek bio, i uvek će biti.
Upitana šta očekuje od hrvatskog predsedavanja EU, rekla je da će Hrvatska preuzeti veliku odgovornost, budući da će prvi put biti na čelu EU. 
"Ja očekujem da će preuzeti tu odgovornost odgovorno i biti veliki prijatelj svih zemalja regiona, osobito BiH. Jer imaju veliko iskustvo i mogu pomoći toj zemlji (BiH) na tom putu. To je sve što očekujem. Nadam se da će ispuniti ta očekivanja. Ona nisu samo moja, već i očekivanja mnogih u Briselu", rekla je Tanja Fajon.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fajon: Francuska je uzela celu EU kao svog taoca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019

Francuska je uzela celu Evropsku uniju (EU) kao svog taoca, kaže u intervjuu za Radio Sarajevo Tanja Fajon, dugogodišnja poslanica Evropskog parlamenta (EP) iz Slovenije i predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji...Fajon je otvoreno govorila o...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.