Fajman: EU mora biti fleksibilnija

Izvor: Večernje novosti, 04.Apr.2015, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajman: EU mora biti fleksibilnija

Austrijski kancelar Verner Fajman zatražio je, povodom krize u Grčkoj, od te zemlje, ministara finansija EU i evropskih finansijskih institucije da postignu konsenzus, ocenivši da Unija ne sme "za sve da traži odobrenje tržišta" i mora biti fleksibilnija. "Grci moraju da se pokrenu, ali i ministri finansija i evropske finansijske institucije", naglasio je on u sutrašnjem intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh". "Mi u Evropi >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << nećemo dozvoliti da se naš finansijski svet koji je često, za razliku od nas političara, međunarodno savršeno umrežen, rasparča. Moramo biti fleksibilniji i ponekad zemljama dozvoliti da se ne pridržavaju kriterijuma iz Mastrihta, ako mogu uverljivo da pokažu da im je novac, na primer, hitno potreban za investicije u budućnosti", podvukao je Fajman. On je uveren u savladavanje krize, ali i upozorava da će "često biti velikih rizika i da će budućnost Grčke još neki put biti na ivici". Grčka vlada Aleksisa Ciprasa, kako smatra njegov austrijski kolega, je potcenila problem. "Vlada je zasigurno po pitanju njene profesionalnosti još uvek u procesu učenja. Ona je previše obećala i možda i sama verovala da može sve da ispuni", ocenio je Fajman i dodao da će, ukoliko ministar finansija Nemačke Volfgang Ssojble želi da dokaže da je veliki profesionalac, a da u grčkoj vladi sede početnici, u tome i uspeti. "Samo ne mogu u tome da prepoznam veliki smisao. To ne rešava nimalo probleme EU i građana u Grčkoj", poručio je on članu nemačke vlade. Fajman je kazao da ne postoji razlog za slavlje zato što je neka zemlja tako dobra kada istovremeno južnoj Evropi preti humanitarna katastrofa. "Zajednička Evropa živi od toga da sused ne gladuje", zaključio je šef austrijske vlade.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Fajman: EU mora biti fleksibilnija

Izvor: Blic, 05.Apr.2015, 00:25

Austrijski kancelar Verner Fajman zatražio je, povodom krize u Grčkoj, od te zemlje, ministara finansija EU i evropskih finansijskih institucije da postignu konsenzus, ocenivši da Unija ne sme "za sve da traži odobrenje tržišta" i mora biti fleksibilnija..."Grci moraju da se pokrenu, ali i ministri...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.