Fabrici i Šib: Mnogi izazovi pred EU

Izvor: RTS, 24.Nov.2019, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrici i Šib: Mnogi izazovi pred EU

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekli su u Novom Sadu da se EU uvek suočavala sa brojnim izazovima, ali da je uvek bila spremna i sposobna da na njih odgovori i prevaziđe ih.
Među izazovima sa kojima se EU trenutno suočava su klimatske promene, upravljanje migracijama, ekonomska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i energetska stabilnost, naveli su Fabrici i Šib na plenarnoj sesiji  "Quo Vadis, EUrope?" (Kuda ideš, Evropo), održanoj u okviru četvrtog Regionalnog foruma mladih lidera.

Fabrici je naveo da EU trenutno razmišlja o načinima kako da se suoči sa klimatskim promenama, što možda zvuči kao jednostavniji izazov ali, kako kaže, nije, a kada je ekonomskoj stabilnosti reč, kaže da se gleda da svi budu na dobiti.
"Pored toga, tu je i pitanje upravljanja migracijama. Mnogi izazovi su pred EU, a u poslednjih nekoliko godina videli smo dosta populističkih odgovora na to, a ono što je nama važno jeste što smo na izborima dobili proevropski odgovor", rekao je Fabrici.
Istakao je da je kod suočavanja sa izazovima važno da politiku njihovog prevazilaženja  prihvate građani, posebno mladi ljudi.
Poručio je mladima u Novom Sadu da je EU od velike važnosti da čuju upravo njihova mišljenja o tome šta žele i očekuju od EU.

Ambasador Šib je podsetio da je EU svoj glavni cilj kao mirovni projekat ispunila i istakao da je EU uvek imala pred sobom izazove, ali da je uvek bila sposobna da reaguje i odgovori na njih.
Kako je naveo, EU će se i u 2020. godini baviti temama kao što su klimatske promene, industrija, trgovina, Evrozona...
Istakao je digitalizacija kao jednu od veoma važnih tema i dodao da će se posebna pažnja posvetiti socijalnoj dimenziji - smanjenju nezaposlenosti, migracijama. "Cilj nam je da EU mnogo efikasnije odgovori na sva ta pitanja", kazao je Šib.
Forum mladih lidera počeo je u petak, a juče su na njemu učestvovali predsednici Srbije, Slovenije i Severne Makedonije Aleksandar Vučić, Borut Pahor i Stevo Pendarovski.
Četvrti Regionalni forum mladih lidera okupio je oko dve stotine društveno angažovanih mladih ljudi iz zemalja Zapadnog Balkana, koji su diskutovali s političarima i liderima regiona o aktuelnim temama i izazovima koji opterećuju svakodnevicu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Fabrici i Šib: EU uvek imala izazove, ali ih je prevazilazila

Izvor: Večernje novosti, 24.Nov.2019

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekli su u Novom Sadu da se EU uvek suočavala sa brojnim izazovima, ali da je uvek bila spremna i sposobna da na njih odgovori i prevaziđe ih Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Nemačke...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.