Fabrici: Srbija poslala važan signal zakonima o ljudskim pravima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2021, 12:17

Fabrici: Srbija poslala važan signal zakonima o ljudskim pravima

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je danas da je Srbija usvajanjem dva važna zakona iz domena ljudskih prava poslala važan signal za pristupanje EU, posebno kada je reč o Poglavlju 23.

"Juče u parlamentu usvojeni su važni zakoni - Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije koji su važan signal Srbije kao zemlje, bitan za pristupne pregovore posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kada je reč o Poglavlju 23", rekao je Fabrici na predstavljanju Strategije za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici do 2025. godine, na čijem usvajanju je čestitao Vladi Srbije.

Fabrici je naglasio da nasilje nije samo kulturološko pitanje već velika pretnja, krivični prekršaj koji se tako mora posmatrati i rešavati i dodao da prave rezultate očekuje u narednim godinama.

"Pre tri dana obeležen Dan sećanja na žene žrtve nasilja, bio je urgentan znak da svi zajedno moramo da pojačamo napore u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama", rekao je Fabrici.

Dodao je da će se u tom cilju raditi sa zajednicama, muškarcima kako bi se promenili stereotipi i štetne norme, na otvaranju savetovališta, osnaživanju kapaciteta sudija, tužilaca, pravnih eksperata, koji će imati obuku da ženama obezbede zaštitu.

"Borba protiv nasilja izazov je za društvo, EU, zemlju kao što je Srbija", rekao je Fabrici i podsetio da nas je kovid situacija probudila da razmišljamo o nasilju imajući u vidu porast porodičnog nasilja.

Fabrici je naglasio da nijedna zemlja nije ostvarila potpunu rodnu ravnopravnost.

"Mi u Evropi smo pioniri u toj borbi, pokrenuli smo Strategiju i identifikovali ključna pitanja", rekao je Fabrici i dodao da je Strategija uključila i neravnopravan uticaj digitalnih tehnologija, nejednaku raspodelu odgovornosti, a prisutni su i eksterni elementi, zeleni razvoj, digitalna transformacija.

Fabrici je podsetio da je i EU usvojila akcioni plan do 2025. kojim nastoji da reši taj problem.

Želimo rezultate, EU blisko sarađuje i podržava borbu u Srbiji kroz različite ključne elemente, u sprovođenu sveobuhvatnih zakona, rekao je on i dodao da će EU pažljivo slušati komentare predstavnika Vlade Srbije kako bi razumeli oblast intervencije i inovacije koje će danas predstavljena Strategija zahtevati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.