Izvor: Radio 021, 01.Jan.2020, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrici: Evropska unija ohrabruje dijalog, ukinuti prištinske takse

Evropska unija ohrabruje nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Brisela, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i navodi da prištinske takse treba ukinuti.

"EU ohrabruje formiranje nove vlade u Prištini i nastavak dijaloga uz posredovanje EU. Unija će nastaviti da vodi ovaj proces koji su uspostavile UN i podržale zemlje članice EU. Novi visoki predstavnik EU je jasno rekao da je to prioritet i već je najavio skorije putovanje u Prištinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i Beograd. I da, takse treba da se ukinu", rekao je Fabrici u intervjuu za "Blic".

Upitan o tome kako mu se, kada sumira godinu, čini odnos Srbije i EU, Fabrici kaže da je 2019. bila kompleksna, ali generalno pozitivna godina i da se Srbija približila EU.

Naveo je da je infrastruktura, posebno saobraćajna, jedna od najboljih investicija za integrisanje Srbije u EU i naveo primer Koridora 10, koji se proteže od Austrije do Grčke i koji prolazi kroz šest zemalja, uključujući Srbiju.

"EU je za to dala Srbiji 600 miliona evra za puteve i 500 miliona evra za železnicu. Prošlog meseca je otvoren auto-put Niš - Dimitrograd. No, koridor 10 je tek deo našeg šireg saobraćajnog portfelja. Do kraja 2019. ukupne investicije EU u Srbiji su iznosile 2,5 milijardi evra", rekao je Fabrici.

Pored toga, kaže, EU je dala milijardu evra za obnovu lokalne i regionalne mreže i . dodaje da je EU ubedljivo najveći investitor i donator Srbije i u infrastrukturi.

Govoreći o izborima u Srbiji, Fabrici je rekao da je Evropski parlament letos pozvan da pomogne u poboljšanju uslova za naredne izbore u tri oblasti: osnažiti nezavisna regulatorna tela (poput Agencije za borbu protiv korupcije, RIK-a, REM-a) da rade svoj posao, obezbediti jednake uslove za sve učesnike i rešiti neuravnoteženu zastupljenost u medijima.

"Definisane su brojne obaveze da bi se stvorio nov politički prostor koji treba popuniti. Do sada je preduzet čitav niz koraka i planirane su nove inicijative. Medijska scena treba još da se poboljša, naročito javni medijski servisi moraju da obezbede širok pluralizam stavova", kaže Fabrici.

Ipak, navodi, da bi se izbegao rizik pukog štikliranja spiska, Evropski parlament je, kaže, takođe rekao da sve ove reforme treba da se pripreme i sprovedu pravovremeno, inkluzivno i transparentno.

"Izbori su ključni test svake demokratije", kaže šef Delegacije EU u Srbiji. Upitan o stavu o bojkotu izbora, Fabrici kaže da je Skupština mesto za demokratsku debatu i predstavljanje naroda i da je učešće stranaka u izborima neophodan preduslov koji daje građanima legitimno pravo da iskažu svoju volju.

Autor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.