Fabrici: Dijalog najbolje rešenje

Izvor: RTS, 14.Dec.2018, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrici: Dijalog najbolje rešenje

Pozicija Evropske unije je veoma jasna povodom formiranja kosovske vojske - EU deli stav NATO-a, a to je da proces transformacije bezbednosnih snaga Kosova treba da bude inkluzivan i dugoročan, u skladu sa Ustavom, rekao je Sem Fabrici.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je na konferenciji o proširenju EU ponovio da je dijalog najbolje rešenje i da se nada da će se obe strane vratiti dijalogu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Pozivamo Kosovo da poštuje sve sporazume koji su postignuti 2013. sa EU i Beogradom. Naša pozicija je jasna i tu poziciju ne menjamo", poručio je Fabrici.
Dodao je da Evropska unija ostaje glavni "sponzor" dijaloga između Beograda i Prištine, napominjući da je ova faza izazovna.
"Vidim da su lideri na obe strane posvećeni dijalogu, potvrđujući da ne postoji alternativa tome. To je poruka koju smo mi čuli od njih i to je poruka koju smo čuli i na Savetu ministara EU, kada su ministri spoljnih poslova država članica EU potvrdili značaj dijaloga i ponovili poverenje Federiki Mogerini da bude ključni medijator", rekao je Fabrici.
Takođe, podseća da se EU protivi taksama koje je Priština uvela za srpske proizvode, koje su, prema njegovim rečima, u suprotnosti sa sporazumom CEFTA, ali i u suprotnosti sa SSP-om koji EU ima sa Kosovom.
"Mi ubeđujemo Prištinu da ukine te takse, a to je radio i komesar Han posećujući Beograd i Prištinu prošle nedelje", naglašava Fabrici.
Povodom tvrdnji Prištine da Beograd postavlja mnoge trgovinske barijere za kosovske proizvode, Fabrici odgovara da je "Han čak predložio pregovarački sto za trgovinske sporove".
"Nastavićemo da upravljamo procesom i da postavljamo platformu koja će omogućiti da problem bude rešen", zaključio je Fabrici.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Fabrici: Vojska Kosova samo u skladu s ustavom (VIDEO)

Izvor: Beta, 14.Dec.2018

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Beogradu da stvaranje vojske Kosova treba da bude dugoročan proces i u skladu s ustavom Kosova, ali da to ne znači da je današnje glasanje u kosovskom parlamentu protivno ustavu."Naš stav je jasan. EU deli mišljenje NATO da transformacija mora...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.