FT: EU opet pred dilemom - proširenje ili ne?

Izvor: B92, 03.Jun.2019, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FT: EU opet pred dilemom - proširenje ili ne?

Bitka oko toga da li treba primiti nove zemlje u EU ponovo će oživeti ove nedelje i otvoriti stare nesuglasice na temu proširenja Unije, piše "Fajnenšel tajms".

FT navodi i da će se otvoriti egzistencijalna pitanja o strategiji posle Bregzita.

Države članice trebalo bi, navodi se u tekstu, uskoro da odluče da li će odobriti početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a za sredu je tim povodom najavljen doručak komesara za proširenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Johanesa Hana sa 18 ambasadora EU u Briselu.

Sve to je velika stvar, ocenjuje list i podseća da se EU uvećala za samo tri zemlje nakon velikog proširenja 2004. godine, odnosno samo za dve ako se nastavi sa Bregzitom.

Sadašnja EU sa 28 članica u junu prošle godine je dala uslovno zeleno svetlo Severnoj Makedoniji i Albaniji da se pridruže svojim balkanskim susedima Srbiji i Crnoj Gori u pristupnim pregovorima, a potvrda te odluke trebalo bi da se dogodi ovog meseca.

Međutim, napominje FT, sada nije izvesno da li će o toj temi biti razgovora na sastanku ministara spoljnih poslova 18. juna, a još manje da li će biti doneta odluka.

Grupa "skeptičnih" zemalja predvođenih Francuskom, a uključujući Holandiju i Dansku, moraće da dobije uveravanja da prijem novih članica neće doneti nove problema kada je reč o korupciji i vladavini prava, a koje već izazivaju metež u EU, navodi FT.

Nije slučajno, ocenjuje list, što je odluka o proširenju odložena do posle izbora za Evropski parlament, kako bi se izbeglo da krajnjedesničarske partije profitiraju od zastrašujućih priča o kriminalnim bandama sa Balkana i muslimanskoj većini u Albaniji.

Sa druge strane, entuzijasti za prošrienje kažu da bi posledice zatvaranja vrata mogle da budu ozbiljne naročito za Severnu Makedoniju. Mnoge diplomate smatraju da je Skoplje uradilo sve što se od njega tražilo, uključujući i promenu imena kako bi se okončalo višegodišnji spor sa Grčkom.

U tekstu se navodi da odbijanje EU rizikuje da ojača rivalske snage na Balkanu, posebno Kine i Rusije, kao i da preti da smanji podsticaje za druge teritorije koje žele da se pridruže EU - posebno Srbija i Kosovo - da reše svoje teritorijalne sporove.

Čak bi i odlaganje bilo potencijalno problematično, ukazuje FT napominjući da bi ako članice EU prolongiraju odluku o proširenju do posle leta, sve moglo da potone u katran poslednje krize oko Bregzita.

Što pauza bude duže trajala, to bi pritisak domaće javnosti u Skoplju mogao da raste zbog toga što promena imena nije donela željeni napredak na putu ka EU

A pouka koju bi mogle da izvuku drugi aspiranti koji žele da se pridruže EU, mogla bi da glasi: "Čemu trud?", zaključuje Fajnenšel tajms.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.