Evropski put Kosova blokiran bez sporazuma sa Beogradom

Izvor: B92, 29.Apr.2021, 15:52

"Evropski put Kosova blokiran bez sporazuma sa Beogradom"

Šef diplomatije EU Žosep Borelj upozorio je Aljbina Kurtija da njihov evropski put može biti blokiran ukoliko ne bude bio postignut sporazum sa Beogradom.

"Jasno je da bez priznatog međunarodnog statusa evropski put Kosova nema budućnosti", rekao je Borelj posle sastanka sa Kurtijem u Briselu.

Poručio je da je EU tu da pomogne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procesu dijaloga, između ostalog i u interesu Prištine, a da nije "Kosovo to koje čini uslugu EU" učešćem u dijalogu sa Beogradom.

"Spremni da pomognemo novoizabranom predstavniku Kosova da se upozna sa procesom koji već traje. Ne počinjemo ništa iz početka, niti možemo baciti kroz prozor šta je već urađeno sa prethodnim vlastima. Upoznajte se da biste nastavili sa procesom", poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU ocenjuje da nastavak dijaloga i dolazak do dogovora neće biti "ni prijatan, ni lak", ali da će biti za dobro naroda na Kosovu, u Srbiji i na celom Zapadnom Balkanu.

Borelj dodaje da postoji dugačak spisak onoga što je EU već učinila za Kosovo i da je ”umoran” od navođenja šta je urađeno.

"Biće dobro i za Kosovao da bude svesnio podrške koju dobija od EU", zaključio je Borelj.

Odgovarajući na pitanja o "non pejperu", Žosep Borelj je pozvao medije da ne prave lošu atmosferu prenošenjem lažnih vesti, već da se koncentrišu na kostruktivnu pomoć dijalogu.

"Non pejperi su izgleda u modi. Nadam se da sutra neće biti još jednog novog. Ne radim sa non pejperima, za mene se ti fantomski dokumeti ne postavljaju kao pitanje. Žao mi je što cirkulišu i lažne vesti koje non pejper pripisuju jednom od mojih civinlih službenika”, zaključio je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.